"Brutální virus" udeřil na Evropu. Imunolog vysvětlil, co teď bude v Česku

Velkou Británii ochromil neznámý virus, o kterém pacienti mluví přímo jako o "brutálním". Informoval o tom deník The Sun. O co jde, zatím zřejmě není jasné. Podle imunologa Václava Hořejšího se ale Češi nemají čeho bát. 

Česko se do podobné situace zatím prý neřítí, je ale na místě se před sezónními viry i covidem chránit. Aktuální situace se podle Hořejšího nevymyká obvyklé podobě závěru roku, můžete se to ale změnit. "Můj dojem je, že tady není žádná mimořádná situace. Alespoň zatím," uvádí.

Očekává se totiž, že se přes zimu zřejmě objeví nová vlna onemocnění. "Určitě přijde chřipková epidemie, která začíná zhruba v lednu," upozorňuje Hořejší. "Může být asi i o něco větší než obvykle, protože se k ní připojí cirkulující koronavirus. Nic dramatického neočekávám. Ale mohu se mýlit, uvidíme," dodává. 

[chooze:article;value:530754]

Ochrana je proto s blížící se sezónou respiračních onemocnění zásadní. Lidé by se neměli zdráhat znovu vytáhnout roušky. Podle imunologa nejde sice o dokonalou ochranu, ale je to rozumné. 

"Myslím si, že to je úplně základní a mělo by to tak být. My to vždy vídali jen u asijských turistů, kteří se tu objevovali a nosili to a my se tomu divili, ale je to projev elementární ohleduplnosti ke svému okolí," hodnotí Hořejší.

"Když už se k tomu člověk odhodlá, že nebude churavět a že to přechodí, měl by se snažit, aby nenakazil své bližní," uzavírá. Rouškou totiž prý chráníte nejen sebe, ale i okolí. A aby chránila správně, je důležité si ji podle Hořejšího nasadit co nejtěsněji.

[chooze:article;value:529793]

Zda pacienti v Česku pocítí s přicházející vlnou stejné příznaky jako lidé z Velké Británie, zatím není jasné. Mezi symptomy patří patří horečka, bolesti hlavy, únava, silná rýma a kašel, připomíná portál Mirror. O žádnou další covidovou mutaci se ale zřejmě nejedná. Podle imunologa pravděpodobně půjde také "jen" o sezónní chřipku. "Nezaregistroval jsem, že by se objevila i nějaká nová varianta covidu, která by se tak hodně změnila a toto způsobovala," uklidňuje imunolog.

Jednoduché vysvětlení prý mají i výrazně horší příznaky. Situace ve Velké Británii bude podle Hořejšího obdobná jako v Číně, která s epidemií podobného charakteru také bojuje. 

"Oficiálně se o tom ale mluví tak, že je to silnější epidemie podzimních a zimních onemocnění," upozorňuje Hořejší. "Zhoršené je to prý tím, že v Číně měli dlouho lockdown, a teď po otevření se sezónní viry projevují silněji, protože lidé byli dlouhodobě izolováni od běžných viróz," uzavírá.

Vrací se chřipková sezóna. Nasaďte si respirátory, vzkazují lékaři:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.