Závěje, sněhové jazyky a náledí vezmou Česko útokem. Zpřísnili výstrahu

[chooze:gallery;value:33958]

Závěje a sněhové jazyky

Nově napadlý sníh v polohách nad 600 metrů nad mořem podle meteorologů může způsobit nebezpečné jevy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tak vydal výstrahu před sněhovými jazyky ve vyšších polohách Vysočiny a Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Pardubického, Zlínského a Moravskoslezského kraje, která platí od 15. hodiny do půlnoci na středu. 

Pro některé části dokonce vydal přísnější varování před závějemi (oranžová výstraha), které se budou tvořit v polohách nad 900 metrů. Tato výstraha platí ve stejném časovém období pro části Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. 

Nový sníh

Nadále také pokračuje výstraha před silným sněžením. Místy podle ČHMÚ napadne v průběhu 12 hodin více než sedm centimetrů nového sněhu a hrozí komplikace při chůzi i v dopravě. Varování platí už do úterní 18. hodiny pro Moravskoslezský kraj a části Olomouckého, Zlínského a Pardubického kraje. 

Náledí

Kvůli nízkým teplotám hrozí podle meteorologů také náledí a zmrazky. Výstraha před tímto jevem platí od 18. hodiny do středečních 9 hodin ráno pro Jihomoravský kraj a části Vysočiny bez ohledu na nadmořskou výšku a v polohách nad 600 metrů pak pro celý zbytek republiky. 

Dopravní komplikace a výpadky proudu

Úterní změna počasí zkomplikovala dopravu na mnoha místech České republiky. "Mokrý a těžký sníh z dnešní noci způsobuje, zejména na západě a severozápadě Čech časté pády stromů," varoval v úterý ráno Český hydrometeorologický ústavNa Šumavě napadlo až 20 cm sněhu, v Karlových Varech pak 14 cm a celkem tam už leží 26 cm.

Právě v Karlovarském kraji je situace nejhorší. "V noci z na úterý jsme zasahovali u 121 události typu technická pomoc. Ve 119 případech se jednalo o odstranění spadlých stromů z komunikací, v Kraslicích se jednalo o pád stromů na zaparkovaná vozidla. Ve dvou případech hasiči poskytovali zdroj náhradní energie po výpadku. V Josefově to bylo pro zajištění kyslíkového přístroje pro pacienta, v Krajkové pro zajištění tepla v chovu drůbeže. Události jsou bez zranění," sdělil TV Nova mluvčí tamních hasičů Martin Kasal.

[chooze:article;value:530792]

​Stromy komplikovaly také vlakovou dopravu. Provoz se zastavil mezi stanicemi Karlovy Vary-Dvory a Karlovy Vary a také mezi zastávkami Bečov nad Teplou – Otročín. Ze stejného důvodu byly neprůjezdné i úseky Aš – Hazlov a Velký Luh – Luby u Chebu na Chebsku.

Oblast sužují také výpadky proudu. "V Karlovarském kraji máme 18 poruch vysokého napění. Bez elektřiny je asi 24 tisíc domácností. Problémy jsou v okresech Cheb, Sokolov a Karlovy Vary, a to hlavně v podhorských oblastech. Snažíme se situaci napravit, práci nám ale komplikuje těžký mokrý sníh," řekla TN.cz mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová.

Stromy na trať padaly také ve středních Čechách, kde zablokovaly tratě v okolí Železného Brodu. Tam už od brzkých ranních hodin měly vlaky problém projet kvůli nepříznivým povětrnostním vlivům. Podobné to bylo také v Bělé pod Bezdězem.

A problémy byly také v Libereckém kraji, který taktéž trápí problémy s dodávkami elektřiny. Bez proudu tam skončilo přes 2 000 domácností, a to hlavně na Jablonecku a Českolipsku. V okolí Semil pak strom zastavil vlakovou dopravu. "Odstraňování stromů a větví z komunikací v těchto hodinách nejvíce zaměstnává hasiče v celém Libereckém kraji. Od včerejšího večera do úterní deváté hodiny dopolední jsme vyjeli zhruba sedmdesátkrát," uvedli tamní hasiči.

[chooze:article;value:530840]

​"Jednotky v Ústeckém kraji vyjely od půlnoci do ranních hodin k 24 zásahům na popadané nebo pod tíhou sněhu nebezpečně nakloněné stromy," hlásí pak jejich ústečtí kolegové. Problémy tyto stromy způsobily například u Jedlové, kde zablokovaly trať k Mlýnům. 

Počasí dopravu komplikovalo také na východě Čech. "Za poslední hodiny jsme zasahovali u šesti dopravních nehod (z toho byly čtyři na Trutnovsku) a asi v desítce případů jsme odstraňovali spadlé stromy z komunikací," uvedli před osmou hodinou ráno na sociální síti X královéhradečtí hasiči. V Lázních Bohdaneč na Pardubicku pak strom spadl na trolejové vedení a zastavil tak trolejbusovou i automobilovou dopravu.

Nehod a problémů s dopravou přitom může ještě přibývat. "Dnes čekejte velkou oblačnost s občasným sněžením. Odpoledne se bude od severozápadu ochlazovat a v podvečerních hodinách se začne vytvářet náledí a zmrazky," varují meteorologové. "Hlavní tahy jsou nyní mokré a chemicky ošetřené. Pozor na namrzání a vznik náledí," upozorňuje například také zlínská pobočka Ředitelství silnic a dálnic s tím, že místy napadne až sedm centimetrů nového sněhu.

Podívejte se, jak to vypadalo na namrzlých silnicích v únoru:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.