Středula odmítá kritiku učitelů za "ukradenou stávku". Nepochopili to, tvrdí

Část učitelů se ohradila proti podobě odborářských protestů, které v pondělí ovládly centrum Prahy. "Ostře se vymezujeme proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit," napsal na sociální síti X spolek Učitelská platforma.

Zástupci spolku později upřesnili, že tím naráželi na vystoupení blogera Daniela Sterzika, vystupujícího pod přezdívkou Vidlák, který bývá spojován s proruskou a dezinformační scénou. Předsedkyně spolku Petra Mazancová následně vyzvala šéfa největší odborové centrály ČMKOS Josefa Středulu k rezignaci.

Středula ale jakékoliv pochybení odmítá a protesty jako celek považuje za vydařené. Za vyjádřením Učitelské platformy vidí nepochopení organizační struktury stávky a demostrací. "Byl to den protestů ČMKOS, jehož členská organizace, Českomoravský svaz pracovníků školství, vyhlásila na základě toho celodenní stávku," zdůraznil.

[chooze:article;value:530671]

Od vystoupení Vidláka se ale distancoval. "ČMKOS měla jako své řečníky pouze předsedy a předsedkyně odborových svazů a jednu předačku. A pokud tam byl nějaký host, tak to nebyl host ČMKOS, ale Asociace samostatných odborů," tvrdí.

Dodal také, že se ČMKOS snažila podobným problémům zabránit. "Definovali jsme už dopředu, že takovýto typ hostů pro nás není akceptovatelný," prohlásil a snažil se tvářit že se setkáním na Malostranském náměstí měl jen minimum společného. "Nebyli jsme organizátoři toho mítinku," nechal se slyšet.

To je ale pravda jen z části. Svolavatelem protestní akce na Malé Straně sice skutečně nebyla ČMKOS, stál za ní ale její největší členský subjekt, odborový svaz KOVO.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.