Stát chce chránit úrodnou půdu. Uškodí to obchodu i přírodě, vadí podnikatelům

Ministerstvo životního prostředí poslalo do Sněmovny novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. V úterý by měli poslanci novelu projednávat v prvním čtení.

Jednou z hlavních novinek je omezení využívání zemědělské půdy pro výstavbu obchodních center, skladů a podobně. "Za poslední dekády jsme si zastavěli krajinu obřími sklady a nákupními centry, které mnohdy leží i na té produkčně nejcennější půdě, která je jedním z nejvzácnějších zdrojů života. Novelou zákona o ochraně zemědělského půdního fondu tomu zamezíme," slibuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Připravované novinky se týkají té nejúrodnější zemědělské půdy zařazené do I. a II. stupně ochrany. Novela zakazuje využívání půdy této kvality pro obchod či skladování o rozsahu větším než jeden hektar a dále zakazuje využití pro běžnou fotovoltaiku. Ministerstvo si od toho slibuje snížení úbytku té nejbonitnější české zemědělské půdy.

Novela podle ministerstva řeší také zadržování vody v krajině, na zemědělské půdě bude jednodušší zakládat stromořadí či mokřady, rozšiřuje také možnosti zakládání agrovoltaiky (jako agrovoltaika bývá označováno, když zemědělské plodiny a fotovoltaika sdílí stejný prostor) ve chmelnicích či ovocných sadech. Novela by měla nabýt účinnosti v půlce příštího roku.

[chooze:article;value:528983]

Uškodí to obchodu, vadí Hospodářské komoře

Proti omezení pro obchod a skladování se postavila Hospodářská komora. Argumentuje problémy v hospodářství, snížení právní jistoty a také dopady na životní prostředí.

Novela podle komory zavádí dvojí posouzení nezemědělského využití půdy – jednou při změně územního plánu a podruhé při samotném povolování záměru.

"Jestli se již jednou orgány ochrany zemědělského půdního fondu vyjádřily v rámci pořizování územního plánu a územní plán umožňuje nezemědělské využití pozemků, není přece možné, aby bylo jejich využití v souladu s územním plánem bráněno. Je to v rozporu s legitimním očekáváním a právní jistotou investujících podnikatelských subjektů," zkritizoval návrh zákona předseda Sekce životního prostředí Hospodářské komory Jan Mraček. 

Pokud nebudou v Česku vznikat velká logistická centra, znamená to podle Hospodářské komory zahušťování sítě lokálních skladů u jednotlivých provozoven. To by pak znamenalo vyšší dopravní zátěž se všemi jejími negativy.

[chooze:article;value:530901]

Stavební povolování je příliš dlouhé

Problémem je podle Hospodářské komory i to, že by vznikl pětiletý časový limit na platnost souhlasů s odnětím zemědělské půdy I. a II. stupně. Přitom samotné povolování stavby trvá až deset let.

"Pokud by měly souhlasy orgánů ochrany zemědělského půdního fondu pozbýt platnosti za situace, kdy se do pěti let nestanou součástí pravomocného stavebního povolení, vytvořila by se tím enormní právní nejistota. Lhůtu je proto třeba prodloužit v zájmu právní jistoty alespoň na deset let, a samozřejmě nevázat ji na nejisté stavební povolení," okomentoval Mraček.

[chooze:poll;value:3f1b5e55af28648cffe2b912870863e57b35967e;layout:tn_nova]

Zemědělcům v orbě pomáhají nejnovější technologie, některé stroje jezdí samy. Podívejte se na srpnovou reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.