Prodloužení příměří potvrzeno. Hamás by mohl propustit dalších 20 rukojmích

Hamás a Katar dnes oficiálně oznámily prodloužení příměří o další dva dny, a to za stejných podmínek, jaké platily během první humanitární pauzy, informují izraelská média. Očekává se, že bude propuštěno dalších 20 Izraelců. Izraelský premiér již obdržel seznam rukojmích, kteří mají být propuštěni v úterý.

Úřad izraelského premiéra v pondělí večer uvedl, že vláda schválila seznam 50 vězeňkyň určených k propuštění jako výměnu za rukojmí Hamásu. Na tomto seznamu se ocitla i 22letá palestinská studentka Ahed Tamimi, kterou 6. listopadu zatkly izraelské bezpečnostní síly pro podezření z podněcování násilí a podpory terorismu, informuje server Haaretz.com.

[chooze:article;value:530842]

Tamimi byla zatčena za údajné vyhrožování zabitím židovských osadníků na sociálních sítích. "Náš vzkaz stádům osadníků zní: Čekáme na vás ve všech městech na Západním břehu Jordánu, od Hebronu po Džanin. Vyvraždíme vás a vy budete říkat, že to, co vám udělal Hitler, byl jen vtip. Budeme pít vaši krev a jíst vaše lebky. Jdeme, čekáme na vás," stálo v příspěvku, který byl napsán hebrejsky a arabsky.

V roce 2018 byla Tamimiová rovněž zatčena a obviněna z fyzického útoku na důstojníka IDF. Následně byla odsouzena k osmiměsíčnímu trestu odnětí svobody a pokutě 5 000 šekelů (zhruba 1 200 dolarů).

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se tento týden znovu vrátí na Blízký východ. USA doufají, že se jim během jednání podaří najít způsob, jak dále prodloužit dočasné příměří v Gaze a dosáhnout propuštění dalších rukojmích, uvedlo v pondělí americké ministerstvo zahraničí. Bude to jeho třetí cesta do regionu od 7. října.

Hamás v neděli propustil další skupinu rukojmích. Jednalo se o 14 Izraelců a tři cizince:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.