Překvapivé vyjádření Lavrova. Řekl, jaké v budoucnu budou vztahy Ruska a Evropy

Rusko je dotčené, protože Evropa zradila jeho důvěru a ranila jeho city – v tomto duchu se neslo prohlášení Sergeje Lavrova o aktuálním nastavení jejich vztahů. Hovořil o tom na konferenci o globální politice, která se v těchto dnech koná v Moskvě. 

Během svého projevu, jehož přepis je dostupný na stránkách ruského ministerstva zahraničí, Lavrov připustil, že Evropa a Rusko mohou v budoucnu tuto situaci napravit a obnovit vztahy. První krok ale podle něj musí udělat Evropa a musí mu předcházet vystřízlivění.

"Až a jestli to vůbec přijde, budeme desetkrát přemýšlet a zvažovat, jestli je to v našem zájmu a nakolik jsou naši evropští kolegové spolehliví. Svou důvěryhodnost a dobrou pověst si vážně podkopali," prohlásil Lavrov. Dodal však, že to nemusí být definitivní. 

[chooze:article;value:512877]

​Obnovení vztahů s Evropou nicméně v tuto chvíli není pro Kreml prioritou, zdůraznil ministr. Rusko se podle něj chce nyní soustředit na spojenectví v rámci BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika). "Uděláme vše proto, aby BRICS posílila své postavení na mezinárodní scéně a hrála čím dál důležitější roli při utváření spravedlivého světového řádu," přislíbil Lavrov. 

Jak připomíná agentura Reuters, v srpnu se v Jihoafrické republice konal summit BRICS, na kterém se skupina rozhodla přizvat šest nových zemí – Argentinu, Egypt, Írán, Etiopii, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty. Argentina ale dala najevo, že o členství pravděpodobně zájem mít nebude. 

USA a Čína směřují k obnově vztahů. V polovině listopadu se lídři obou zemí setkali ve Spojených státech (11/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.