Praha pomáhá lidem se zdravotním znevýhodněním

Hlavní město vytvořilo pro zdravotně znevýhodněné nebo osoby, které dlouhodobě pečují o někoho, kdo potřebuje jejich pomoc, nadační příspěvek. O ten mohou obyvatelé hlavního města žádat prostřednictvím Sociálního nadačního fondu hlavního města Prahy.

Cílem tohoto finančního příspěvku je podpořit Pražany se zdravotním znevýhodněním, kteří potřebují podporu nebo péči další osoby, aby mohli žít v domácím prostředí a měli zajištěnou kvalitní péči. Příspěvek je možné čerpat v rámci Programu podpory nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním, který pomáhá těmto lidem k lepšímu uplatnění a zvýšení šancí na jejich úspěšné začlenění do společnosti.

Program slouží jednotlivcům i rodinám v hlavním městě k pomoci uhradit osobní asistenci, služby domácího hospice, nezbytný léčebný režim či zdravotní pomůcky, které nehradí zdravotní pojišťovna. Příspěvek také pomůže ve vzdělání, k lepšímu pracovnímu uplatnění i rozvoji a také odlehčení v péči či možnosti regenerace pro pečující. Příspěvky je možné čerpat také na osobní asistenci či podpůrné služby jiných odborníků, na léčebné výlohy, část nákladů na zajištění zvláštní pomůcky a další náklady spojené například s osobní asistencí či speciální dopravou. Dále souží program na vzdělávání a vybavení nezbytné pro přípravu na povolání či jeho výkon či pro pečující osoby určené na psychoterapeutické služby, právní služby související s poskytováním péče, úhradu vzdělávání pro lepší zvládání domácí péče či krátkodobou regeneraci pečující osoby.

Jednou z podmínek je trvalé či faktické bydliště v Praze minimálně 1 rok. Seznam všech potřebných dokumentů k jednotlivým příspěvkům v Programu podpory nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním, jejich výše a informace k dalším podmínkám žádosti jsou k dispozici na webu Sociálního nadačního fondu hlavního města Prahy.

V současné době v rámci nadačního fondu fungují celkem čtyři programy podpory, konkrétně se jedná o Program podpory pěstounské péče, Program podpory bydlení, Podporu při řešení tíživé situace a Podporu nezávislého života lidí se zdravotním znevýhodněním.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.