Levným vínům v Česku odzvonilo. Ministerstvo plánuje jejich zdražení

Spotřební daň na tiché víno se zatím zavádět nebude. V úterý dopoledne o tom rozhodl ministr zemědělství Marek Výborný společně s pracovní skupinou a prezidentem Svazu vinařů Martinem Chladem. "Pro nás je nesystémové, aby docházelo ke změně a úpravě sazebních daní bez toho, aniž bychom to řešili v rámci evropské směrnice, ať už by byla sazba jakákoliv," vysvětlil Chlad.

Novinkou by ale mohlo být zavedení Institutu minimální ceny za víno. Nejlevnější vína by tak zdražila, a to v návaznosti na procento etanolu v nich. Podle Chlada by ale nemělo být zdražení nijak zásadní. "Bavíme se v řádu jednotek či desítek korun. To záleží, jestli se budeme bavit o výrobní ceně či koncové na krámu," uvedl. Konkrétní změny mají být ale ještě předmětem debaty.  

[chooze:article;value:521738]

​O možnosti zavést v Česku spotřební daň na takzvané tiché víno se mluví opakovaně, plány na jeho zdanění ale zatím vždy vyvolaly silný odpor domácích vinařů a daň tak dosud nikdy zavedena nebyla. V Česku se přitom daní veškerý alkohol, například u šumivého vína se odvádí více než 23 korun za litr a ostatní alkoholické nápoje, od piva přes ovocné destiláty nebo běžný líh, jsou zdaněny ještě více.

Možnost, že by byla na tiché víno nulová sazba DPH, kritizuje už od představení vládního konsolidačního balíčku opozice. Vadí jí především to, že do vyšší, tedy 21procentní sazby DPH, budou od příštího roku spadat všechny nealkoholické nápoje, včetně kojenecké vody, a na tiché víno by zůstala daň nulová. Daň na tiché víno v Evropské unii uplatňují většinou tzv. nevinařské země. Výjimkou je pouze Francie, kde je ale tato daň na velmi nízké úrovni.

Záznam tiskové konference můžete zhlédnout zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.