Další zdržení stavby metra D. Vítěznou firmu kontroluje antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad vede ohledně stavby metra D celkem tři správní řízení. "V jednom z těch správních řízení bylo před několika dny vydáno předběžné opatření, kterým se zakazuje podpis smlouvy s vybraným dodavatelem," řekl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Stavba druhého úseku metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory měla být zahájena letos na podzim. Kvůli předběžnému opatření ale začne nejdříve příští rok na jaře.

"Od počátku jsme říkali, že se jedná o jednu z největších stavebních zakázek v České republice, proto není nic překvapivého, že všichni neúspěšní uchazeči podávají návrhy na ÚOHS. Je to legální nástroj a učebnicový příklad konkurenčního boje," zmínila mluvčí DPP Aneta Řehková.

[chooze:article;value:524936]

​Antimonopolní úřad má totiž pochybnosti o zkušenostech stavebních manažerů, díky kterým stavební firma z koncernu Metrostav získala třicetimiliardovou zakázku.

Společnost Subterra vydala jen toto prohlášení ústy mluvčího Vladislava Beneše: "Ve vztahu k odbornému personálu úřad pouze uvádí, že 'součástí dokumentace o zadávacím řízení nejsou doklady, v důsledku čehož vzniká pochybnost'. Subterra činí veškeré nezbytné úkony směřující k tomu, aby tyto pochybnosti byly odstraněny."

Také Pražský magistrát celou věc odmítl komentovat. Čtyřkilometrová trasa metra D měla podle původního plánu začít fungovat v roce 2029. To se ale nejspíš nestihne.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.