Čistky v Pardubicích pokračují. Město zbavilo obviněné důležitých funkcí

Bouře na pardubické radnici pokračuje. Ve vedení městské firmy Rozvojový fond končí Michal Drenko, kterého, stejně jako Charváta, už minulý týden vyloučilo ze svých řad hnutí ANO. Spolu s ním je na odchodu i Helena Dvořáčková (SPD), která byla v dozorčí radě fondu a v minulosti byla i náměstkyní primátora. Stíhaná je vazebně.

Na odboru majetku a investic se pak uskuteční mimořádný audit. Vedoucí odborů na pardubickém magistrátu budou jednou za čtvrt roku předkládat seznam zadaných zakázek spolu s informacemi, kolik peněz práce stojí a která firma ji bude dělat. Sledovat se bude, které firmy vyhrávají a jak často. Měřítkem bude procentuální vyjádření.

V kompetenci odborů byly zakázky do 200 tisíc korun, teď už to budou zakázky jen do sto tisíc. Na práce od sto tisíc korun do milionu budou odbory oslovovat pět a více firem.

[chooze:article;value:530322]

Policie stíhá celkem devatenáct lidí. Jsou mezi nimi vysocí úředníci i vedoucí stavebních firem. Bývalý primátor Charvát měl podle obvinění zařídit, aby zakázku na stavbu parkovacího domu dostala jiná stavební firma než ta, která vyhrála výběrové řízení. Charvát vinu popírá.

Podle advokáta bývalý politik snáší pobyt ve vazební věznici na Pankráci dobře. Ze zákona může být za mřížemi maximálně tři měsíce, ale podle jeho obhájce by mohl být na svobodě už do měsíce. Soudce ho drží ve vazbě, protože pojal podezření, že by mohl ovlivňovat svědky. Zbývá jich vyslechnout pět, což by mohla policie do konce roku stihnout.

Charvát se v minulém týdnu všech svých funkcí vzdal. Byl radní a zastupitel. I on měl funkce v rozvojovém fondu nebo například v pardubických vodárnách.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.