Odboráři nás zneužili, brání se stávkující učitelé. Mluví o ohrožení demokracie

Stávka v pondělí omezila výuku na 7 213 školách. Většina byla úplně zavřená, další pak fungovaly v upraveném režimu. Důvodem jsou plánované škrty vlády ve státním rozpočtu.

Podle stávkujících učitelů ale odboráři zneužili původní záměr učitelských protestů. "Ostře se vymezujeme proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje se s lidmi, kteří jsou pro naši demokracii ohrožením a nikdy na odborářské demonstraci neměli vystoupit!" ohradila se na facebooku Učitelská platforma.

[chooze:article;value:530671]

Na pódiu na Malostranském náměstí v Praze totiž v rámci protestů vystoupil zemědělec a bloger Daniel Sterzik známý svým blogem "Vidlákovy kydy". Ten proslul zejména kauzou, kdy Česko zamořil dezinformací, že zaměstnanci ČEZu "chodí na jižní Moravě odpojovat elektroměry babičkám".

Platforma navíc upozornila, že pedagogové o ničem nevěděli. "O programu odborářských protestů jsme nebyli předem informováni a nijak jsme se na něm nepodíleli,“ doplnila platforma.

Učitelé jsou ale připraveni jednat. "V oblastech, jež úspory zasáhnou, hrozí ohrožení trendu modernizace našeho školství, nikdy jsme však nebyli proti demokratické vládě a chápeme nutnost ozdravných kroků. Jsme připravení jednat a přinesli jsme panu ministrovi některé, bohužel nevyslyšené, návrhy," uzavřela Učitelská platforma.

Kromě škol se do stávky rozhodly po poledni zapojit také stovky firem a podniků napříč Českem. Symbolicky učitele podpořili i zdravotníci a k protestům se přihlásili i zaměstnanci dopravních podniků.

Celorepublikové stávky a zúčastnili i studenti. Podívejte se na záběry:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.