Izrael a Hamás se dohodly na prodloužení příměří. Potrvá o dva dny déle

Izrael a Hamás se měly v pondělí dohodnout na prodloužení příměří. Podle BBC o tom informovalo katarské ministerstvo zahraničí a dohodu následně potvrdil i Hamás. Příměří původně mělo trvat právě do pondělka, nyní by mělo vydržet o dva dny déle.

Je to náš společný cíl  to odpověděl novinářům americký prezident Joe Biden v reakci na jednání o prodloužení příměří mezi Izraelem a palestinským Hamásem. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl ještě před dohodou v telefonátu Bidenovi, že vyžaduje, aby za každý den navíc Hamás propustil 10 rukojmích. Hamás zase podle prvotních informací chtěl další propouštění Palestinců z izraelských věznic.

"Hned na to jsem také prezidentovi řekl, že se na konci příměří vrátíme vší silou, abychom dosáhli našeho cíle: likvidaci Hamásu, abychom zajistili, že se Gaza nevrátí do stavu, v jakém byla, a samozřejmě propuštění všech našich rukojmích," uvedl izraelský premiér.

[chooze:article;value:530647]

​Po prodloužení příměří volali i desítky tisíc protestujících v Londýně na demonstraci proti antisemitismu. Demonstrace se údajně účastnil i bývalý britský premiér Boris Johnson.

"Připadá mi opravdu důležité zmínit, že tady existuje velká skupina lidí, kteří mají různé názory na to, co se aktuálně děje v Izraeli a Palestině, ale všichni říkají ne antisemitismu, protože je prostě nepřijatelný a dostatečně se o něm nemluví," řekla Noni Csogorová, jedna z protestujících.

Od 7. října vzrostl počet nenávistných projevů vůči židovskému obyvatelstvu v Británii desetinásobně. Pochod byl údajně největší demonstrací na podporu Židů v Británii od roku 1936.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.