Česko musí zbourat část dálnice D3. Kříží se s dlouho plánovanou železnicí

Část dálnice D3, která spojuje jižní a střední Čechy, čeká demolice. Problém představuje úsek u Chotýčan na Českobudějovicku, pod nímž měl vést železniční tunel. Jeho vybudování je ale za současné situace nemožné. Při stavbě dálnice totiž neproběhly potřebné přípravné práce.

"Při zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí v letech 2009 až 2011 se počítalo s křížením trati s tehdy připravovanou dálnicí D3, stejně jako nyní. V rámci koordinace staveb bylo domluveno, že stavba dálnice D3, která měla být realizována jako první, v sobě bude zahrnovat předstihový objekt tzv. hluchého dálničního mostu," řekl pro web zdopravy.cz, který na problém upozornil, mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

"Při realizaci stavby dálnice byl však tento předstihový objekt ze stavby Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypuštěn, a proto Správa železnic musí nyní projednat technické řešení nezahrnuté v původním územním rozhodnutí, které bude generovat dílčí omezení provozu na dálnici," dodal Nevola.

[chooze:article;value:530030]

Stavba tunelu má nyní proběhnout tak, že se jeden jízdní pruh zdemoluje a postaví se pod ním část tunelu. Tento jízdní pruh se pak obnoví a stejná procedura proběhne v protisměru. To vše relativně krátce po dokončení této části dálnice. Úsek je otevřený teprve od roku 2019. Práce na železničním koridoru by pak měly začít v roce 2026.

ŘSD ale odmítá, že by něco jen tak vypustilo. "O propojení projektů jsme se SŽ a ministerstvem dopravy velmi intenzivně jednali. V době schvalování a zahájení výstavby tohoto úseku D3 ale Správa železnic neměla stabilizovanou směrovou ani výškovou trasu tunelu. Provést stavební přípravu za stovky milionů korun by tak byl ryzí hazard se státními penězi. Vyřazení tohoto stavebního objektu ze stavby bylo společným rozhodnutím ŘSD a SŽ," řekl pro TN.cz mluvčí organizace Jan Rýdl.

[chooze:article;value:521961]

To potvrzuje také ministerstvo dopravy. "Vzniklá situace není důsledkem opomenutí. ŘSD a Správa železnic stavby samozřejmě běžně koordinují a nejinak tomu bylo v tomto případě. Výškové a směrové řešení tunelu ale nebylo dostatečně dopředu známe a z toho důvodu byl velký risk takový objekt do stavby zahrnovat," informoval TN.cz jeho mluvčí František Jemelka. 

Na kolik stavba železnice, včetně přestavby kusu dálnice, nakonec vyjde, zatím není jisté. Výstavba úseku má totiž probíhat v režimu PPP. Bude ji tedy financovat a zajišťovat soukromý investor, kterému ji stát bude postupně proplácet. O jakou firmu, s jakou nabídkou půjde, se ale rozhodne asi až v roce 2025, kdy stát plánuje ukončit výběrové řízení a podepsat smlouvu s vítězem.

Poslanci letos v listopadu schválili důležitou novelu. Má urychlit výstavbu dálnic:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.