Nálety bojových dronů nad Moskvou. Letiště musela přerušit provoz

Ruská protivzdušná obrana v noci na neděli zničila 11 bezpilotních letadel nad několika ruskými městy, informuje ruská státní agentura TASS. Pokus o útok podle tamního ministerstva zahraničí měla vyvolat Ukrajina, proti které Rusko loni v únoru rozpoutalo válku. "Pokus kyjevského režimu použít bezpilotní letouny k teroristickému útoku v Rusku jsme nad ránem zmařili. Jedenáct dronů bylo zničeno nad Moskvou, Tulou, Kalugou a Brjanskou oblastí," uvedlo ruské ministerstvo obrany v oficiálním prohlášení. 

[chooze:article;value:530584]

Podle ruských úřadů nezpůsobil útok žádné větší škody, ve městě Tula ale jeden člověk utrpěl lehčí zranění po tom, co dron narazil do jednoho z domů. Moskevská letiště Domodědovo a Vnukovo kvůli tomu zrušila některé lety a další měly větší zpoždění, píše agentura Reuters

​Útoku dronů na území Ruska předcházel rekordní nálet dronů na ukrajinskou metropoli Kyjev. V sobotu tam ukrajinské letectvo sestřelilo 74 ze 75 bezpilotních letadel, které se město pokoušely ostřelovat. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na telegramu zmínil, že úlomky střel zranily pět lidí, včetně 11letého dítěte. "Ruští barbaři se pokusili o nejmasivnější útok dronů na hlavní město," napsal. 

Češi se skládají na vrtulník pro Ukrajince. Stále chybí přes 100 milionů (11/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.