Cukráři už mají kvůli Vánocům napilno. Do pečení se pustili i středoškoláci

Desítky přerovských studentů pečou cukroví ve velkém. Denně v nejrůznější druhy promění kilogramy mouky, cukru, ořechů nebo stovky vajec. "Baví mě to, ale radši mám, když dělám třeba dorty nebo něco takového," přiznala studentka Nela.

Původně to byl přitom jen nápad vedení školy, jak cukrářům zpestřit praxi před vánočními svátky. Školu ale zavalil zájem obyvatel 40tisícového města. Už v sedm hodin ráno se 1. září tvořila fronta.

V přerovské Střední škole gastronomie a služeb v těchto dnech peče vánoční cukroví na 60 studentů. "Baví mě to, je to sranda, teda s děckama je to velká sranda," sdělila studentka Kateřina.

[chooze:article;value:530632]

Trouby jedou na plné obrátky od 15. listopadu. Studenti se dokonce denně střídají ve dvou směnách. "Pečeme zhruba 700 kilo čajového pečiva vánočního, většinou jsou tam linecké, vaflové a kakaové těsto, ze kterého děláme 18 druhů, nějaké nepečené kuličky, marokánky," popsala učitelka odborného výcviku Jitka Kochová.

Kilogram cukroví vyjde na 450 korun. U profesionálních cukrářek si ale zájemce připlatí. "Od září už neberu objednávky. Zhruba od 600 do 800 se pohybuje cena kilogramu cukroví," poznamenala cukrářka Marcela Goldová.

I když obliba nechat si vánoční cukroví napéct stoupá, mnozí Češi si Vánoce bez tohoto rituálu nedokážou představit. Sladkému zkrátka takřka nikdo neodolá. Přesto i cukráři přiznávají, že se nic nemá přehánět.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.