Řidiči autobusů v Jablonci se bouří. Raději vozí lidi zadarmo

Když strojky hlásí poruchu, řidič se dopravci jeví, jako kdyby jel mimo jízdní řád, a dostane pokutu. Někteří řidiči to řeší třeba tím, že přístroj restartují během řízení.

"Tak to je rozhodně nebezpečné a navíc tím i porušuje pravidla silničního provozu," upozornila Markéta Novotná z BESIPu. A proto někteří šoféři cestující raději vozí zadarmo.

"Musím ho vyřadit z proudu, znova nahodit, zadat kód, zadat další kód, pin, kód linky a tím zkrátka strávím celkem pět i deset minut, než se to všechno obnoví," popsal problémy pokutovaný řidič Vladimír Šlechta.

[chooze:article;value:529133]

Ten řídil autobusy celých 55 let. Teď se rozhodl, že podá výpověď. Velkou část výdělku mu ukrajují pokuty. Kvůli nefunkčnímu strojku by měl zaplatit dohromady už skoro 55 tisíc.

"Ta částka je tak hrozná, že já jsem z toho nešťastný, proto jsem dal i výpověď, chtěl bych i dál ještě jezdit, ale bohužel," svěřil se Šlechta. 

"Provozujeme 800 autobusů, vyměnili jsme strojky všechny, kromě v Jablonci nad Nisou, kde je nevlastníme," vysvětlila generální ředitelka Icom Transport Kateřina Kratochvílová.

[chooze:article;value:524750]

Odbavovací turnikety ale nepatří dopravní společnosti, nýbrž jablonecké radnici. "Problémy byly opakované. My jsme několikrát jednali s dodavatelem, několikrát tady byli technici a celý systém kontrolovali. Jsem trochu překvapená, že těch stížností je tolik. My jsme měli za to, že ta chybovost je minimální, a budeme to sledovat a hledat řešení," slíbila mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Případnou výpověď dodavateli brzdí fakt, že strojky byly do autobusů montované na základě výběrového řízení a hrazené z krajských dotací. Podle radního pro dopravu Jana Svitáka po dobu trvání zakázky jiné řešení není. Řidiči doufají, že se nepříjemnou situaci už konečně podaří vyřešit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.