VÝSTRAHA: Na Česko se řítí chumelenice a náledí. V Jeseníku strhl vítr strom

[chooze:gallery;value:33925]

Na téměř celém území Česka se musí lidé připravit na sníh. Sněhové přeháňky totiž budou znamenat velký problém zejména pro řidiče. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pátek výstrahu před sněhovými jazyky a náledím.

Výstraha před náledím platí od 22. hodiny v pátek až do sobotní 8. hodiny ranní. Vztahuje se na téměř celé území republiky. Ušetřeny zůstanou jen nejjižnější okresy Jihomoravského kraje (Znojmo, Pohořelice, Hustopeče, Hodonín, Mikulov, Břeclav).

Náledí se má tvořit hlavně na mokrých silnicích, podle odhadů ČHMÚ ale spíše lokálně. I tak by se ale měli řidiči mít na pozoru. Kvůli náledí hrozí zvýšená nehodovost na silnicích a i na chodníku výrazně vzroste nebezpečí uklouznutí. ČMHÚ doporučuje, aby se starší a méně mobilní lidé zdržovali spíše doma.

​Přes sobotu pak bude hrozit i nebezpečí sněhových jazyků, a to v částech Pardubického kraje (Hlinsko, Polička) a Vysočiny (Chotěboř, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem). Výstraha platí pro oblasti položené výše než 600 metrů nad mořem od 3 do 15 hodin.

​Sněžit začalo už v pátek. První sněhové přeháňky se objeví na horách, v průběhu dne se ale přeháňky posunuly. "Postupně se sněhové vločky začnou objevovat i ve středních polohách a nížinách," napsal ČHMÚ na sociální síti X.

Prudké počasí už má na svědomí první škody. V Jeseníku v Olomouckém kraji zlomil vítr vzrostlý smrk, který následně spadl na střechu základní školy. S pomocí od technických služeb hasiči strom sundali a rozřezali.

Na silnicích už přibývá nehod. V Pardubickém kraji se na kluzké silnici mezi Barchovem a Bezděkovem srazila dvě osobní auta. Další auto zase vyjelo ze zatáčky na silnici na Rychnovsku a skončilo na střeše. Řidič modré fabie skončil v péči lékařů.

Nejvíce sněžit ale stále bude na horách, kde může sníh představovat problémy. "O víkendu napadne na vrcholcích Krkonoš a Krušných hor až kolem 30 centimetrů sněhu. Kvůli silnému větru se budou tvořit sněhové jazyky a na horách i závěje," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:529790]

​Jinak tomu nebude ani o víkendu, kdy má začít skutečná zima. Teploty budou v noci klesat pod nulu a nejteplejší počasí má být v sobotu ve středních Čechách a na jižní Moravě, kde teploty dosáhnou nejvýše 3 stupňů Celsia. Naopak největší zima bude v neděli ráno, kdy se na teploměru ukáže i -6 stupňů.

Počítat by měli lidé i s počasím pod mrakem. Až do pondělí bude na nebi oblačno až zataženo. Studené zimní počasí přetrvá až do příštího týdne, kdy se budou teploty nadále pohybovat kolem nuly a občas se objeví i sněhové přeháňky.

Na to, jak hasiči a technické služby sundávali strom, se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.