Rána pro domácnosti, nejspíš se zvýší cena másla. Madetě zdraží elektřina

"Měli jsme slíbenou stomilionovu dotaci od státu. Tu nedostaneme, a proto zdražíme naše výrobky," tvrdí šéf jihočeské Madety Milan Teplý. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ale něco takového rezolutně popírá.

"Teplý nemluví pravdu. Žádnou stomilionovou dotaci neměl slíbenou. Tak jako ostatní firmy byla i Madeta podpořena v rámci státní podpory cen energií. Je s podivem, že právě on, který vykupuje mléko od českých zemědělců za výrazně nižší ceny než německé mlékárny, si dovolí uvažovat o zdražení," kritizuje ministr Výborný na síti X.

[chooze:article;value:507826]

​Jak moc jihočeský mlékárenský výrobce zvýší ceny, zatím není jasné. "O kolik přesně a kdy bude Madeta zdražovat, uvidíme v lednu," upřesňuje pro TN.cz mluvčí společnosti Marta Faktorová.

To je mimo jiné dobrá zpráva pro české rodiny, které čeká pečení vánočního cukroví. Jeho důležitá ingredience – máslo – zatím nezdraží. Ve hře je ale možný růst cen i dalších mléčných výrobků ze sortimentu Madety.

V minulém roce měla jihočeská společnost obrat 7,37 miliardy Kč a zisk po zdanění 212,9 milionu Kč. Loni utratil potravinářský koncern 400 milionů korun jen za elektrickou energii. A v příštím roce by ceny mohly vzrůst o 50 milionů korun, což se pravděpodobně promítne i do cen mléčných výrobků pro spotřebitele.

Maso a mléko na příděl. V Rusku už tisknou potravinové lístky (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.