Silný vítr a na Sněžce dokonce orkán. Česko se potýká s drsným počasím

Na Poštovně na Sněžce foukal ve čtvrtek po půl třetí odpoledne rychlostí přes 162 kilometrů za hodinu. Vyplývá to z údajů na webových stránkách Poštovny. Překonal tak hranici orkánu, tedy 117,7 kilometru za hodinu.

Teploty na nejvyšší hoře Česka jsou celý den pod nulou. Horská služba navíc na svém webu upozornila, že v Krkonoších vzniká ledovka a náledí. Varují před nimi stanice v Harrachově i Peci pod Sněžkou.

[chooze:article;value:530036]

Do pátečního dopoledne platí na většině Česka výstraha před silným větrem. "Bude zesilovat jihozápadní až západní vítr na čerstvý 6 až 11 metrů za sekundu, místy s nárazy kolem 20 metrů za sekundu (kolem 70 kilometrů za hodinu), na horách místy kolem 25 metrů za sekundu (90 kilometrů za hodinu)," varovali už dříve meteorologové.

Prudké ochlazení způsobil polární vítr vanoucí ze severu. Ve čtvrtek se podle meteoroložky Dagmar Hansové při mrznoucích srážkách vytvoří ledovka a o víkendu se zejména v horských oblastech budou vytvářet sněhové jazyky, bude také sněžit a vát čerstvý vítr v nárazech o rychlosti 70 kilometrů za hodinu.

Výstraha před silným větrem:

Na Česko se žene chladné počasí. Meteorologové varují před silným větrem (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.