Co nastane po vypovězení přesčasů? Nemocnice se už připravují

Po oznámení, že v prosinci omezí neakutní péči a dlouhodobě naplánované operace, teď Thomayerova nemocnice jako první pražské zdravotnické zařízení varuje, že se nedostatek personálu dotkne i akutní péče.

"Největší problémy, které mohou ovlivnit i poskytování akutní péče, máme na interně, v pediatrii, na dětské chirurgii, neurologii a rovněž na RTG pracovišti. Aktuálně u nás totiž výpověď z přesčasů podalo 160 lékařů. To pro nás znamená veliké personální a organizační problémy," říká mluvčí FTN Petr Sulek

[chooze:article;value:526544]

​Nemocnice už služby na prosinec rozepsala. Jak bude ale provoz reálně vypadat, zatím není jasné. "Rozpis služeb, který jsme obdrželi, je za všechny zúčastněné velmi rizikový a hraniční ve smyslu zajištění dobré akutní péče," říká David Bauer, lékař z pediatrické kliniky.

Podle Sulka v nemocnici nyní pozorují větší výskyt respiračních onemocnění u zdravotnického personálu, což celou situaci komplikuje. "Jakýkoliv problém, který může během prosince nastat, například v souvislosti s chřipkou či covidem u našich lékařů a sester, může tento systém zcela ochromit," dodává mluvčí FTN.

Thomayerova nemocnice navíc funguje jako spádové zdravotnické zařízení pro 400 tisíc obyvatel z Prahy a z části Středočeského kraje. Žádná další pražská nemocnice omezení akutní péče kvůli výpovědím přesčasů neočekává.

[chooze:article;value:521637]

​Ve Všeobecné fakultní nemocnici mají připravené dva scénáře, někde bude směnný provoz, někde bude částečně uzavřená klinika, a tím se tedy omezí provoz ambulancí nebo operačních sálů. Akutní péče ale bude zajištěna beze změny.

V případě, že nedojde k dohodě mezi ministerstvem zdravotnictví, Sekcí mladých lékařů ČLK a odbory, bude ve Fakultní nemocnici Bulovka v prosinci na většině pracovišť omezena elektivní péče. Ta neodkladná či akutní zůstane zachována.

Další jednání ministerstva se zástupci Sekce mladých lékařů ČLK je naplánováno na pondělí. Úřad Vlastimila Válka (TOP 09) už ale s dalšími ústupky pro lékaře spíše nepočítá. "My jsme opravdu dali maximum, co bylo možné. Jde mi o každého zdravotníka, jsem jeden z nich. Jde mi o pacienty. Ale také o tento stát," konstatuje Válek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.