Česko využije plynový terminál v Německu. Zajistí čtvrtinu spotřeby, řekl Fiala

S německým dodavatelem a skupinou ČEZ získala Česká republika kapacitu v německém terminálu na LNG, tedy zkapalněným zemním plynem. Terminál Stade u Hamburku, který se teď staví, podle vlády pro tuzemskou energetiku zajistí dvě miliardy kubíků plynu ročně. 

"Je to více než čtvrtina roční spotřeby České republiky. Jsem velmi hrdý na to, že se nám v rekordním čase podařilo zbavit stoprocentní závislosti na ruském plynu. Dnes ho prakticky nepotřebujeme," upřesnil premiér Fiala. 

[chooze:article;value:526225]

​Podle předsedy vlády letos podepsal ČEZ smlouvu na 15 let s další možností prodloužení. "Děláme další krok, abychom dlouhodobě byli zajištěni z hlediska potřeb plynu," řekl s tím, že v čase rusko-ukrajinské války je třeba mít co nejvíce zdrojů pro energetické zásoby. 

"Zbavit se závislosti na ruském plynu se povedlo zatím jenom nám. Všude na světě mají velký respekt k tomu, co jsme dokázali. Nyní máme rekordní zásoby plynu. Jsou o 800 kubíků vyšší, než tomu bylo v roce 2021 touto dobou," dodal Síkela. 

Stát si už dříve pronajal kapacitu terminálu na zkapalněný zemní plyn v nizozemském Eemshavenu do roku 2027. V říjnu pak vláda nakoupila systém tranzitních plynovodů v Česku, který patřil společnosti Net4Gas.  

Manželé mají zaplatit za plyn přes půl milionu. Je to nesmysl, zlobí se (11/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.