Black Friday je tu. Odborníci radí, jak poznat podvodné e-shopy

Češi podle Kijonkové budou na Black Friday využívat slev opravdu hojně. "Situace v posledních dvou letech poukazuje na ne úplně výhodnou ekonomickou situaci pro zákazníka. Ten se chová hodně cenově senzitivně a snaží se hodně vyhledávat ve slevách. V klasickém obchodu se podívá na zboží a pak si ho vyhledá na internetu, kde si najde tu nejlepší cenu," řekla.

Podle ní se spotřebitelské chování českých zákazníků změnilo v posledních dvou letech. "Hodně dlouho čekali až na toto slevové období Black Friday. My až tento týden pociťujeme ty násobné nárůsty, které jsme v minulých letech pociťovali už od poloviny října," doplnila Kijonková.

[chooze:article;value:530239]

​"Ve světě módy pociťujeme nárůst už od října, ale ty násobné růsty, na které jsme byli zvyklí v předešlých letech, nejsou tak drastické. Také je hodně cítit druhá půlka měsíce, říkáme tomu tzv. po výplatách," podotkl Skopal.

Lidé se ale pořád obávají podvodných internetových obchodů. "To prostředí se posunulo k tomu, že je to mnohem bezpečnější, než bylo. Existuje spousta regulací. Takže už třeba jenom to, že na e-shopu je možné platit platební kartou, je jistá známka bezpečnosti," poradil Skopal a doplnil, že je vhodné projít si recenze. 

[chooze:article;value:524911]

​Zákazníci by si podle něj měli dát pozor i na délku doručení. "Je to nejčastější nešvar mezi zahraničními e-shopy, zejména čínskými, kde doba doručení může trvat dva týdny až tři měsíce," zmínil s tím, že to je podezřelé. 

"Pokud nakupujete z e-shopu, který neznáte, tak bych doporučila podívat se na kontakt. Když tam je kontakt telefonický a e-mailový, tak je menší pravděpodobnost, že se jedná o podvod. Samozřejmě byste měli zkontrolovat bankovní účet, všeobecné obchodní podmínky, zákaznický servis a reklamaci. Kvalitní e-shop poznáte podle toho, jak rychle je schopný zpracovat reklamaci," uzavřela Kijonková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.