Mezi nejhledanějšími zločinci Evropy je několik Čechů. Někteří jsou nebezpeční

[chooze:gallery;value:33887]

​Evropský policejní orgán Europol vyzývá všechny občany ke spolupráci při pátrání po hledaných osobách. Aktuálně pátrá dokonce po 62 velmi nebezpečných zločincích. 

Vilém Kováč (49)

Mezi celoevropsky hledanými lidmi je i 49letý Vilém Kováč. "Jako šéf organizované zločinecké skupiny organizoval rozsáhlý obchod s drogami zejména v České republice, ale také v Libanonu, Řecku, Slovinsku, Polsku, Německu, Španělsku, Francii, Nizozemsku, Lotyšsku, Litvě a Rusku. Organizovaná zločinecká skupina se podílí na dovozu, vývozu, skladování, distribuci a prodeji drog," tvrdí Europol.

Podle policistů je ozbrojený a nebezpečný. V Česku mu hrozí 18 let vězení.

[chooze:article;value:526835]

Ondřej Kára (45)

Káru soud v Česku poslal na 13 let do vězení za pašování a prodej drog. Koordinoval práci drogových dealerů. Policie po něm pátrá již několik let.

Norbert Kjonka (50)

Už od roku 2016 se před policií schovává Kjonka, kterého soud poslal do vězení na šest a půl roku za produkci a prodej drog. "Pohybuje se především v České republice, Polsku a Německu. Používá padělané doklady. Je ozbrojený a velmi nebezpečný, protože má vojenský výcvik. Své nelegální zbraně je schopen použít proti ostatním. Vyhledává společnost drogově závislých žen, má rád rychlá auta a silné motorky," popsal Europol.

Hledané ženy

V hledáčku policie se podle deníku Bild ocitly i čtyři ženy odsouzené nebo obžalované za pašování drog, rozsáhlé podvody, ale dokonce za pokus o úkladnou vraždu. Mezi těmito kriminálnicemi je i jedna Slovenka.

[chooze:article;value:529447]

Eva Zámečníková (42)

Nejstarší hledanou ženou je Eva Zámečníková. Ta si podle Nejvyššího soudu na Slovensku 15. ledna 2014 objednala vraždu svého manžela, ke které mělo dojít ve slovenské obci Chocholná-Velčice. Nájemný vrah však po několika nezdařených pokusech vše prozradil policii.

Ačkoliv Zámečníková u soudu vinu popřela, soud ji poslal na osm let za mříže. Když ji však měli v létě téhož roku kvůli porodu krátce propustit, využila příležitosti a uprchla.

Tania Gomezová (31)

Policisté Tanie Gomezové přezdívají mafiánská nevěsta. Atraktivní Švédka je podle Europolu členkou drogové mafie. Pod krytím mezinárodní organizace na záchranu zvířat HundGärin převážela Gomezová po Evropě kila drog a miliony dolarů v hotovosti.

[chooze:article;value:528808]

Kráska totiž nebyla zapojená pouze do drogového kartelu, pomáhala dokonce mafii prát špinavé peníze. Při razii ve Stockholmu našli kriminalisté v jejím úkrytu více než milion eur (25 milionů korun). Mladá žena se ale skryla a od března 2021 je na útěku.

Marzia Marimar Calleja Maatouková (23)

Charismatická žena z Malty se na dráhu zločinu vydala už v 19 letech. V tu dobu u ní policie našla drogy, které převážela přes hranice. Verdikt soudu zněl jasně – 15 měsíců ve vězení a pokuta 3 500 eur (85 tisíc korun).

Maatouková se však odvolala a před novým procesem z Malty uprchla. Podle informací policie je na útěku i se svým manželem Jomicem Callejou Maatoukem (38), po kterém kriminalisté také pátrají.

[chooze:article;value:523598]

Marina Krambergerová (33)

Třiatřicetiletá Slovinka je v hledáčku policie za sérii podvodů. Od července 2021 je na útěku a v trestné činnosti pokračuje. Postupuje stále stejně: Nejdříve člověka zaplete do sítě promyšlených lží, pak ho přesvědčí, aby jí posílal peníze, pronajal jí ubytování nebo auto, a nakonec nic netušícím lidem vysaje celý účet. Krambergerová podle vyšetřovatelů cestuje s další ženou.

Policie hledá muže, který srazil mladou dívku. Žádal ji, ať ho neprozradí (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.