Finsko bouchlo do stolu. Na hranici s Ruskem přistoupilo k zásadnímu kroku

Finská východní hranice se dál uzavírá. Podle premiéra Petteriho Orpa bude kromě jednoho hraničního přechodu hranice zcela neprůchodná až do 23. prosince. Nevyloučil, že v dalších dnech přijme jeho vláda kvůli zvyšující se migraci ještě další bezpečnostní opatření. 

"Vláda se rozhodla uzavřít ještě více hraničních přechodů než předtím. Otevřený bude jenom hraniční přechod Raja-Jooseppi," sdělil finský premiér ve středu večer deníku Iltalehti. Už v sobotu uzavřelo Finsko na jihu země čtyři hraniční přechody, kudy podle vlády v posledních týdnech proudilo velké množství migrantů bez potřebných dokladů. V dalších dnech pak země tisíců jezer na hranicích posílila vojenské hlídky. 

[chooze:article;value:529989]

​V listopadu do Finska přišlo přes východní hranici podle webu Yle 700 žadatelů o azyl, a to hlavně ze zemí Irák, Afghánistán, Jemen, Somálsko či Sýrie, kteří hranice překračovali bez potřebných dokumentů. Finská vláda to dává za vinu politice ruského prezidenta Vladimira Putina, který podle nich využívá uprchlíků k politickým cílům. Kreml se proti tomu ale opakovaně ohrazuje. V pondělí označila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová kroky nováčka v NATO za "umělé vytváření dalších dělících linií v Evropě". 

Vojáci na hranicích s největší zemí světa už od jara staví plot s ostnatým drátem a stále více opevňují hranice. V okolí uzavřených hraničních přechodů je tam podle zpravodajů webu Euronews ve středu přijely pomoct stavět další desítky vojáků a pohraničníků. "Rusko bezpochyby využívá migranty k tomu, aby vedly svou hybridní válku proti Finsku," řekla ve středu finská ministryně zahraničí Elina Valtonenová. 

Finsko staví "železnou oponu". Z Ruska přichází výhrůžky zamořením oblasti (3/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.