Covid není jako chřipka, varují odborníci. Popsali, co udělá i lehký průběh

Každý, kdo se nakazil covidem-19, může zažívat bez ohledu na průběh několik let komplikace. Týká se to desetiny až pětiny nakažených. Epidemiologové na to upozornili v tiskové zprávě.

"Je důležité si uvědomit, že počty úmrtí a hospitalizací v souvislosti s covidem-19 jsou stále několikanásobně vyšší, než je tomu u chřipky. Zatímco u chřipky jsou lidé připraveni každoročně obnovit ochranu očkováním, v případě covidu-19 se často mylně domnívají, že když pandemie covidu-19 skončila, onemocnění je už bezvýznamné. Přitom i kdyby onemocnění covid-19 nemělo mít za následek úmrtí nebo plnilo nemocnice, po jeho prodělání se mohou objevit dlouhodobé obtíže. Řada z nich přitom může trvat několik měsíců až let," vysvětlil předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Takzvaný postcovidový syndrom může znamenat úzkosti, deprese nebo nespavost. U jiných se jedná o bolest hlavy nebo potíže se soustředěním a pamětí. Výjimkou není ani dušnost, bolesti na hrudi nebo nevolnost, průjem a zvracení. 

[chooze:article;value:530124]

Může zároveň vést k vypadávání vlasů či kožním vyrážkám. Vážnější ale jsou nově vzniklá cukrovka, zhoršení kontroly astmatu nebo akutní poškození ledvin.

Dlouhý covid může zasáhnout všechny. Pravděpodobnější ale je u starších 40 let, těch, u kterých nemoc probíhala závažně, kuřáků, obézních a pacientů trpících chronickými chorobami, včetně cukrovky, astmatu, depresí, CHOPN nebo ischemické choroby srdeční. Častější je u žen.

Pomoci proti postcovidovému syndromu by mělo očkování. "Stejně jako u jiných virových onemocnění i u covidu-19 platí, že imunita získaná očkováním postupně slábne. Proto je nutné pravidelné přeočkování, které ochranu před závažným průběhem opět obnoví. Doporučený termín, kdy podstoupit přeočkování proti covidu-19, závisí na době od posledního přeočkování," doporučila primářka Kliniky infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava Lenka Petroušová.

Covid se šíří dál. Nakažených pacientů přibývá hlavně mezi seniory (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.