Příměří mezi Izraelem a Hamásem se přibližuje. Teroristé by mohli propustit 50 rukojmích

Požadavky tisíců Izraelců, kteří v posledních dnech protestovali v ulicích izraelských měst, se točí kolem dosažení příměří a propuštění izraelských zajatců. Teď se nejspíš konečně dočkají. Izrael i Hamás totiž shodně tvrdí, že dohoda o příměří, která umožní propuštění rukojmích na svobodu a přístup humanitární pomoci a paliva do palestinského Pásma Gazy, je na spadnutí. Potvrdil to i prezident USA Joe Biden.

"Věřím, že ano, ale nejsem o tom připraven mluvit," sdělil americký prezident v úterý. Příměří, které by měl co nevidět vyhlásit Katar, bude nejspíš trvat pět dní. Mezi propuštěnými zajatci budou především ženy a děti. Součástí dohody by zároveň mohlo být i propuštění palestinských žen a dětí z izraelských věznic. 

[chooze:article;value:530053]

​Izraelská vojenská operace v Pásmu Gazy mezitím dál pokračuje. Ve městě Gaza údajně izraelské jednotky objevily továrnu na výrobu raket a dalších zbraní, která měla být ukrytá pod mešitou. "Mešita v oblasti Zajtún byla využívána jako továrna na výrobu zbraní. Vojáci vstoupili do areálu, objevili tunelovou šachtu a poté i dílnu, kde teroristé vyráběli rakety," sdělil mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari. 

Jen během posledních 24 hodin izraelská armáda udeřila na celkem 250 místech v Pásmu Gazy. Izraelští vojáci také obklíčili hustě osídlený palestinský uprchlický tábor Džabálijá na severu Gazy, v němž se mají údajně ukrývat bojovníci Hamásu. Mezi oběťmi izraelských útoků v táborech jsou ale i desítky civilistů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.