Brutální vedra v Jižní Americe. V Brazílii naměřili skoro 45 stupňů Celsia

Léto na jižní polokouli začíná teprve za měsíc, už teď ale v Brazílii vysoké teploty lámou rekordy. Ve městě Araçuaí na jihovýchodě země po 18 letech padl nový teplotní rekord, a to 44,8 stupně Celsia.

Teploměry ale šplhají k tropické padesátce i v dalších brazilských metropolích. A podle meteorologů bude hůř. "Je takové horko, že se to skoro nedá vydržet. Tak vysoké teploty jsme tu ještě nezažili," popsal jeden z obyvatel Sao Paula.

Kvůli zdraví nebezpečným horkům musela o víkendu odložit svůj koncert v Riu de Janeiru i populární americká zpěvačka Taylor Swift. Během čekání na koncert v úmorném horku totiž zemřela její 23letá fanynka.

[chooze:article;value:529873]

"Čekala jsem na tohle vystoupení od roku 2019. Nedokážu tomu uvěřit, už jsem byla uvnitř," postěžovala si návštěvnice koncertu. 

Extrémního horka by se ale podle expertů v budoucnu neměla obávat jen Brazílie. OSN zveřejnila novou zprávu, podle které celý svět směřuje k oteplení o téměř tři stupně Celsia oproti době před průmyslovou revolucí. Letos teploty na všech kontinentech trhaly rekordy. To může mít podle odborníků velmi negativní vliv na lidské zdraví.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.