Zemřela humanitární pracovnice a bývalá americká první dáma Rosalynn Carterová

Carterová se zapsala do širšího povědomí především díky své usilovné práci po nástupu do Bílého domu, kdy se spolu se svým manželem celosvětově zasazovala o lidská práva, demokracii a zdravotnické otázky, přičemž si dokázala udržet pozoruhodně skromné veřejné image, píše agentura AFP.

"Bývalá první dáma Rosalynn Carterová, vášnivá bojovnice za duševní zdraví, péči a práva žen, zemřela v neděli... ve svém domě v Plains v Georgii ve věku 96 let," uvedlo Carterovo centrum v prohlášení. "Zemřela pokojně, s rodinou po boku."

[chooze:article;value:528884]

Bývalý demokratický prezident Jimmy Carter v prohlášení uvedl, že "Rosalynn byla mým rovnocenným partnerem ve všem, čeho jsem kdy dosáhl. Poskytovala mi moudré vedení a povzbuzení, když jsem to potřeboval. Dokud byla Rosalynn na světě, vždy jsem věděl, že mě někdo miluje a podporuje."

Po celou dobu dlouhé politické kariéry Jimmyho Cartera stála jeho žena v centru jeho kampaní. Po nástupu do Bílého domu v letech 1977-1981 Rosalynn Carterová vynikala jako první dáma, která se hodlala angažovat v politice.

https://twitter.com/AFP/status/1726359696481603715

"Účastnila se zasedání kabinetu a důležitých porad, často zastupovala šéfa vlády při slavnostních příležitostech a působila jako prezidentova osobní emisarka v latinskoamerických zemích," uvádí se na internetových stránkách Bílého domu.

"Přes náročné kampaně, přes temnotu hluboké ztráty - vždy jsme cítili naději, teplo a optimismus Rosalynn Carterové," uvedl v prohlášení prezidentský pár Joe a Jill Bidenovi a poukázali na "hlubokou lásku" Carterových jako na "definici partnerství".

Bývalý prezident Bill Clinton spolu se svou ženou Hillary uvedli, že jsou Carterové "hluboce vděční" za její práci a označili ji za "soucitnou a oddanou bojovnici za lidskou důstojnost".

Se svým manželem se Rosalynn Carterová seznámila už na studiích v roce 1945 a rok poté se vzali. V americké politice drží několik rekordů v dlouhověkosti: jsou nejdéle žijícím prezidentským párem a její manžel, 99letý Jimmy Carter je i nejstarším žijícím prezidentem USA.

"Kromě toho, že byla milující matkou a výjimečnou první dámou, byla moje matka sama o sobě velkou humanitární osobností," uvedl v prohlášení Carter Centr její syn Chip Carter. "Bude velmi chybět nejen naší rodině, ale i mnoha lidem, kteří dnes mají lepší péči o duševní zdraví a přístup ke zdrojům pro pečující."

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.