Zemřel nejstarší český herec a dabér Jiří Dušek. Bylo mu 99 let

Nad brněnským Městským divadlem v pondělí dopoledne zavlála černá vlajka. V 99 letech zemřel Jiří Dušek, který byl s touto scénou, dříve známou jako Divadlo bratří Mrštíků, celoživotně spjatý. V Česku patřil k jedněm ze služebně nejstarších činných herců, přestože své divadelní angažmá ukončil v roce 1990 potom, co na "prknech, co znamenají svět" ztvárnil více než 300 rolí. Starší byla pouze herečka a režisérka Alexandra Myšková, která se letos dožila 101 let. 

Zprávu o úmrtí pro TN.cz potvrdila mluvčí brněnského divadla Kateřina Vižďová. "Vyvěsili jsme černou vlajku. Brzy doplníme i parte od rodiny a naše osobní rozloučení," sdělila. Sám herec stál u vzniku nejprve Krajského oblastního divadla na Jakubském náměstí a později slavného Divadla bratří Mrštíků v roce 1954. S jeho jménem se setkala i většina moravských herců, kteří prošli jeho přípravnými kurzy na Janáčkovu akademii múzických umění. 

[chooze:article;value:529950]

Za svůj život prošel dlouholetý umělec podle Česko-Slovenské filmové databáze hlavně epizodními filmovými a seriálovými rolemi. Mezi ty významnější patří například hlavní role v krátké sérii Via Lucis z roku 1992, kde zvěčnil momenty ze života a díla Jana Amose Komenského.

Za celoživotní oddanost herectví v roce 2014 se mu dostalo pocty, aby otiskl svoje ruce do chodníku slávy před brněnským divadlem. K herectví se přitom původně dostal jen díky tomu, aby se za druhé světové války vyhnul takzvanému totálnímu nasazení ve službách nacistické armády. Jeho otce, který byl pravoslavným knězem, věznili nacisté v koncentračním táboře v Buchenwaldu. Původní jméno Deutsch si po válce nechal změnit na Dušek po své matce. 

Proslavil se ale také jako dabér. Za své umění získal v roce 2009 Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Po sametové revoluci daboval postavy například v legendárních seriálech Dallas nebo Jake a Tlusťoch. Do paměti filmových diváků se zapsal i přemluvením postavy Harryho v proslulém westernu Sedm statečných. Ke konci života se Dušek věnoval komponování scénické hudby a spolupráci na rozhlasových inscenacích. 

Zemřel herec Milan Duchek. Hvězda Vrchní, prchni!, Počátků a Pěstí ve tmě: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.