Druhé kolo prezidentských voleb v Argentině vyhrál Javier Milei

Podle údajů Národní volební komory, která ještě oficiálně nevyhlásila vítěze, získal Milei v druhém kole prezidentského klání více než 55 % hlasů, přičemž je sečteno už více než 94 % hlasů, píše agentura Reuters.

Když argentinský libertarián Javier Milei v roce 2020 oznámil svůj vstup do politiky s cílem "vyhodit do povětří" systém, málokdo předpokládal, že o tři roky později by tento zdivočelý ekonom a bývalý televizní komentátor mohl dosáhnout na prezidentský úřad.

[chooze:article;value:526040]

Třiapadesátiletý samozvaný anarchokapitalista zvítězil v nedělním druhém kole voleb proti peronistickému šéfovi hospodářství Sergiu Massovi a svým bojovným postojem se stal hromosvodem hněvu voličů v době, kdy Argentinu drtí nejhorší hospodářská krize za poslední desetiletí. Milei ve své kampani brojil proti "zlodějům" z řad politické elity, chválil gangstera Al Caponeho za jeho zásluhy o volný trh a centrální banku obvinil z toho, že v zemi přispěla k trojciferné inflaci.

https://twitter.com/Reuters/status/1726391602606649410

Díky svému nekompromisnímu a teatrálnímu stylu je Milei přirovnáván k Donaldu Trumpovi ve Spojených státech nebo Jairu Bolsonarovi v Brazílii. Je však jedinečným produktem Argentiny, kde celá jedna generace vyrostla v ekonomice, která se nachází v polotrvalé krizi. Ta se letos ještě vyostřila, když se inflace přiblížila astronomickým 150 %, přičemž tamní měna se dál propadá a chudoba roste.

Jeho soupeř Sergio Massa v neděli večer v krátkém projevu ještě před vyhlášením oficiálních výsledků prohlásil, že "Milei je prezidentem zvoleným na další čtyři roky," a dodal, že mu už zavolal, aby mu pogratuloval.

Mileiho kritici poukazují na jeho nedostatečné zkušenosti v politické funkci, populismus, excentrický image a jeho expresivní výpady namířené na své politické soupeře včetně papeže.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.