Tři měsíce od smrti Patejdla: Vašo už na nás nahoře čeká, říká Ráž

[chooze:gallery;value:33047]

​Kapela Elán se rozhodla po dlouhé době zamířit do těch největších koncertních hal v Česku a na Slovensku, a to především, aby vzdali hold jejich nedávno zesnulému kolegovi Vašo Patejdlovi. "První koncert jsme plánovali spolu s Vašem, uděláme to, abychom splnili jeho přání. Druhý bude na jeho poctu. Vašo už je tam nahoře a čeká na nás," řekl Jožo Ráž. 

Postavit se na pódium bez Patejdla bude jak pro zpěváka Ráže, tak pro kytaristu Jana Baláže velmi těžké. "No, je to složité, protože už jsme si na něj zase zvykli po těch letech a teď tam zase nebude. No je to takové... musíme to nějak vyřešit," zmínil Baláž. "Byla to jedna ze tří důležitých noh naší kapely. On je prostě nenahraditelný a výborný člověk," doplnil Ráž. 

[chooze:article;value:526085]

​Muzikanti se novým písním nebrání, musí jim ale přijít ta správná inspirace. "Když nám pošle tamten shora nějakou inspiraci, tak něco asi dáme, když nepošle, tak nedáme," podotkl Baláž. "Já když si otevřu ten kanál, tak mám písničku, a když ne, tak nemám. Ale kdy se to dá otevřít, tak to nevím. To přijde jen jednou za čas, když to nejde, tak můžeš sedět za klavírem, jak dlouho chceš a nic neuděláš," doplnil Ráž.

Za 55 let na scéně hudebníky nevykolejí ani čtyři možná největší koncerty jejich kariéry, nervozita prý u nich moc šanci nemá. "Já nervozitu necítím, já se na to těším. Hlavně na to publikum, které zpívá naše písně a já je miluju," řekl Ráž. 

[chooze:article;value:523881]

​Do příštího září, než vyrazí na velkolepé vzpomínkové koncerty, si tak zatím můžou oba dva užívat poklidného důchodu. "Žijeme různě, máme rodiny, já mám psa, Jožo také. Chodíme na procházky a přitom se snažíme, čekáme na tu díru shora, kdy to přijde," podotkl Baláž.

"Já nikam nechodím, s nikým nic nemám, nikoho nechci vidět. Chodím do lesa se psem úplně sám, nebo se ženou. No a piju doma sám a kouřím dobré cigarety," uzavřel Ráž. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.