Prohlédněte si Saturn, dokud je čas. Za dva roky už jeho prstence neuvidíte

Šestá planeta sluneční soustavy je proslulá svými ikonickými prstenci tvořenými ohromným množstvím prachu a ledu. Pozorovat je lze i se základním astronomickým vybavením, prohlédnout si Saturn v celé jeho kráse tak mohou i laikové. Ne však už příliš dlouho. 

Za 18 měsíců, v roce 2025, Saturnovy prstence zdánlivě zmizí. Ony tam samozřejmě stále budou, pro pozorovatele ze Země ale budou prakticky neviditelné. "Není to překvapení, ani důvod k panice," uklidňuje australský astrofyzik Jonti Horner ve svém článku na platformě The Conversation

"Při pohybu kolem Slunce se střídavě nakláníme jednou polokoulí směrem k naší hvězdě. Stejně jako Země i Saturn zažívá roční období, ale 29krát delší, než jsou naše," vysvětluje vědec. Právě úhel, pod kterým je Saturn nakloněný směrem k nám, určuje, jak vidíme jeho prstence. 

[chooze:article;value:529282]

​"Obrovský systém prstenců, který se skládá z ledu, prachu a hornin, je široký přes 280 tisíc kilometrů. Je však velmi tenký, na většině mít má tloušťku jen několik desítek metrů. Prstence jsou tak tenké, že při pohledu z boku z dálky se zdá, že zmizely. Dvakrát za saturnský rok vidíme okraj prstenců a pak nám téměř zmizí z dohledu," popsal Horner. 

​Tento jev se opakuje pravidelně, lidé by ho ale vzhledem k délce života asi neoznačili za příliš častý. Naposledy se to stalo v roce 2009 a předtím v roce 1996. "Pokud chcete jasně vidět Saturnovy prstence, máte nyní nejlepší šanci, přinejmenším do roku 2027 nebo 2028," vyzývá lidi Horner. 

Web Earth.com připomíná, že jak se Saturn bude naklánět, postupně nám nabídne pohled na druhou stranu svých prstenců. Vrchol této podívané nastane v roce 2032, poté začnou opět pomaličku mizet. "Neviditelnými" se pro nás Saturnovy prstence znovu stanou v roce 2038. 

Podívejte se na záznam historicky prvního živého přenosu z Marsu, který byl odvysílaný letos v červnu: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.