Hobiti stále žijí mezi námi. Před 50 tisíci lety nevyhynuli, tvrdí vědec

[chooze:gallery;value:33852]

Vědci objevili kosterní pozůstatky člověka floreského na ostrově Flores v roce 2003. Kostra humanoida byla asi metr vysoká, dostal proto přezdívku hobit. Do té doby šlo o zcela neznámý druh člověka. Vědci předpokládají, že na ostrově žil ještě před 50 000 lety, píše zpravodajský web News18.

Od té doby má být druh vyhynulý. Antropolog Gregory Forth, bývalý profeser kanadské University of Alberta, ale věří, že člověk florenský vůbec nevymřel. Ve své tezi vydané časopisem Science tvrdí, že jiní vědci přehlédli vodítka, která ukazují na přítomnost homo floresiensis žijícího v lesích ostrova Flores. Mluvil také s lidmi, kteří popisovali podobná stvoření, což by napovídalo tomu, že "hobiti" stále na ostrově žijí.

Forth o svém bádání vydal knihu s názvem Mezi lidoopem a člověkem. "Kniha obsahuje reporty o zahlédnutí těchto stvoření od více než 30 očitých svědků, s nimiž jsem mluvil přímo. Došel jsem k závěru, že nejlepší vysvětlení toho, co mi řekli, je že non-sapiens hominid přežil na Flores až do současnosti, nebo do velmi nedávné doby," uvedl Forth.

[chooze:article;value:528909]

​Svědci, o kterých Froth mluví, jsou ostrované z kmene Lio. "Náš počáteční instinkt je považovat lidoopy z Flores za zcela imaginární. Ale když vezmu vážně, co lidé z kmene Lio říkají, nenašel jsem žádný dobrý důvod si to myslet. Co o těch tvorech říkají, je plně v souladu s tím, co víme o tomto přežívajícím druhu hominidů, nebo druhem, co vyhynul teprve během posledních 100 let," pokračoval Forth a dodal, že paleontologové a další vědci by udělali dobře, kdyby se ve výzkumech v Indonésii tomuto druhu věnovali.

Podle Fortha to, že nikdo v terénu nehledá živé homo floresiensis neznamená, že je nelze najít. Jiní odborníci z oboru ale jeho teorii rychle zavrhli, připomíná deník Mirror. "Flores je ostrov, který má přibližně stejnou rozlohu jako Connecticut a dnes na něm žijí dva miliony lidí. Realisticky, představa, že existuje velký primát, který je na tomto ostrově nepozorovaný a žije v populaci, která se dokáže sama udržet, se blíží nule," zamítl Forthovu teorii John Hawks, paleoantropolog z University of Wisconsin-Madison.

Muž si postavil hobití domek. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř (8/2017):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.