Putin má v prosinci spustit krvavou vřavu. Zelenskyj varuje, co se chystá

O zintenzivnění bojů na Ukrajině její prezident promluvil v úterním proslovu, který zahájil informacemi o současném dění na bojišti. "Ruské útoky jsou velmi intenzivní, zejména v Doněcké oblasti," konstatoval a dodal, že to souvisí s blížícím se oznámením kandidatury Vladimira Putina v jarních prezidentských volbách. 

"Musíme si uvědomit, že Putin má právě teď velmi cynický a konkrétní politický cíl. A je ochotný zabít tolik svých lidí, kolik bude potřeba, aby v první polovině prosince vykázal alespoň nějaké taktické výsledky. Tehdy plánuje oznámit svou kandidaturu," predikuje Zelenskyj. 

[chooze:article;value:529571]

​Rusko podle něj ztrácí u Andijivky vojáky a techniku mnohem rychleji a ve větším množství než například při bojích u Bachmutu. "Odolat tomuto náporu je nesmírně obtížné," připustil Zelenskyj, který má zároveň obavy ohledně podpory Západu.

Dodávky vojenské pomoci na Ukrajinu totiž podle něj zpomaluje napjatá situace na Blízkém východě a boje mezi Izraelem a Hamásem. Ukrajinská protiofenzíva tak ztrácí na intenzitě, upozorňuje deník Bloomberg.

"Objem pomoci se snížil. Je to život a je to normální, protože všichni bojují o přežití. My bychom se také měli bránit," citoval Bloomberg čtvrteční vyjádření prezidenta Zelenského. 

Nový britský ministr zahraničních věcí David Cameron ve čtvrtek přijel na Ukrajinu a Zelenskému přislíbil další pomoc (16/11/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.