Izrael měl nařídit evakuaci nemocnice v Gaze. Jeho armáda to ale popírá

Odejít, nebo zůstat. Pacienti a lékaři v nemocnici Šífa nevědí, co mají dělat. Částečně za to může i výpadek komunikačních sítí. Podle britských médií velká část lidí z nemocnice odešla s bílou vlajkou v ruce, a to na základě zprávy Hamásu, že Izrael evakuaci nařizuje. To ale vyvrátila izraelská armáda.

Tvrdí, že pouze vyslyšela žádost vedení nemocnice, umožnila bezpečný odchod pryč a navrhla pomoc při evakuaci. V nemocnici by se podle Izraele měla nacházet podzemní útočiště Hamásu a armáda tam jde pátrat po unesených rukojmích. Nedaleko nemocnice totiž našla těla dvou unesených žen.

[chooze:article;value:529765]

​"Pokračujeme ve shromažďování každého kousku informací o únosech a rukojmích. V současné době v areálu působí naše síly, které prověřují a kontrolují provozní šachty v areálu nemocnice," prozradil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. 

Některé pacienty z různých nemocnic v Gaze se podařilo evakuovat do Spojených arabských emirátů, kde jim tamní lékaři poskytnou péči. Všichni pacienti jsou děti a do emirátů s nimi odjely i jejich rodiny.

"Když jsem se zranil, byl jsem v šoku a přestal jsem se hýbat. Jedno auto odjelo a pak přijelo další a odvezlo nás do nemocnice Aksá. Odtud jsme, díky bohu, přiletěli letadlem a dorazili do emirátů," prozradil raněný z Gazy Mohammed Abu Tabikh. 

[chooze:article;value:529592]

​Pobočka Mezinárodního červeného kříže ve Spojených arabských emirátech také buduje polní nemocnici u hraničního přechodu Rafáh na egyptské straně. Argumentuje kolapsem nemocnic kvůli nedostatku paliva.

Do Gazy v sobotu přijely další tři cisterny s palivem. To je ale určené pro Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě. Podle OSN je paliva potřeba daleko více. Izrael cisterny do země vpouští pod podmínkou záruky, že nepadnou do rukou Hamásu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.