Realita, kterou před lety nikdo nečekal. Vědci prozradili budoucnost rakoviny

Vědecký pokrok jde rychle kupředu a diagnóza rakoviny ve čtvrtém, tedy posledním, stadiu už pro mnohé pacienty neznamená brzký konec. Ještě poměrně nedávno se přitom tato diagnóza v podstatě rovnala rozsudku smrti, řekl deníku Independent významný britský vědec a spoluzakladatel organizace Cancer Awareness Trust Chris Evans.

"Lidé už nyní žijí s chronickou rakovinou déle a pohodlněji než kdykoliv předtím. Klidně i desítky let," objasňuje Evans. Do budoucna podle něj i dalších odborníků bude takových pacientů přibývat. Totéž si myslí i lékař a výzkumník z Cancer Research UK Samuel Godfrey.

[chooze:article;value:525360]

"I když je úplné vyléčení ve čtvrtém stadiu vzácné, setkal jsem se s lidmi, kteří se svým nádorem žijí ještě dalších 15 nebo 20 let po stanovení diagnózy. A myslím, že to bude stále častější. Zatímco dříve lidé s rakovinou ve čtvrtém stadiu dostávali paliativní (podpůrnou) péči, nyní nacházíme nové léky, které drží krok s jejich nemocí," vysvětlil.

Nové metody léčby

Jednou z nadějných léčebných metod, do kterých se v posledních let investuje mnoho času a finančních prostředků, je imunoterapie, která pomáhá našemu imunitnímu systému rozpoznat a napadnout rakovinné buňky. "Nefunguje to u všech, ale pokud se podaří využít sílu imunitního systému, může to být velmi účinná léčby rakoviny. Výzvou je nyní zajistit, aby fungovala u všech," zdůraznil Godfrey. 

[chooze:article;value:521095]

​V odborném časopise Nature Chemical Biology minulý týden vyšla nová studie o objevu dvou enzymů s jedinečnými a velmi užitečnými vlastnostmi, které by mohly být klíčem k potenciální přírodní léčbě rakoviny. Enzymy vědci odhalili při zkoumání tisíců kmenů bakterií.

"Málokdo si uvědomuje, že téměř polovina antibiotik a protinádorových léků, které jsou na trhu, jsou přírodní produkty nebo jsou jimi inspirovány. Příroda je nejlepším chemikem," vyjádřil se k výzkumu hlavní autor studie Ben Shen z floridského výzkumného institutu.

Objevené enzymy umožňují bakteriím produkovat sloučeniny, které dokážou cíleně ničit DNA. To může být velmi užitečné při ničení virů nebo jiných patogenů, a to včetně rakoviny. 

Lékaři letos začali testovat tabletu, která má zastavovat růst nádorů (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.