Před sedmi týdny je Hamás unesl. Zajatkyně teď izraelští vojáci našli mrtvé

Tělo 19leté desátnice Noy Marsianové v pátek její rodina pohřbila. Více než měsíc ji věznili ozbrojenci Hamásu. Ve čtvrtek ale svět oblétly zprávy o tom, že se její tělo našlo poblíž největší nemocnice Šífa v Pásmu Gazy.

O její smrti informoval v pondělí už ale i samotný Hamás. Podle něj zemřela kvůli izraelským útokům. Někteří odborníci ale tvrdí, že ji podle zranění spíš její věznitelé ubili k smrti.

[chooze:article;value:529592]

​Ani unesená 65letá Jehudit Weissová se už ke své rodině nevrátí. I její tělo prý izraelská armáda našla u zdravotnického zařízení Šífa. Matku pěti dětí unesli ozbrojenci z kibucu Be'eri a na místě zabili jejího manžela.

Kromě unesených žen našli údajně izraelští vojáci u nemocnice Šífa vchod do tunelu. Tam prý Hamás schovával další rukojmí, ale například i mnoho zbraní a cenné zpravodajské informace. "Na vlastní oči jsem viděl, že se jedná o složitý a rozvětvený tunel," prozradil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. 

"Jsme tady v nemocnici Šífa. Našli jsme vozidlo plné munice a AK-47. Jsou zde pouta, nože, to vše si připravili k únosu rukojmích. Byli velmi dobře připraveni," okomentoval situaci na místě izraelský voják. 

[chooze:article;value:529541]

​Situace v nemocnici je prý kritická. "Lékaři tvrdí, že během akce zemřelo nejméně 40 lidí včetně několika předčasně narozených dětí. Z nemocnice uprchly tisíce lidí, ale stále jsou zde stovky těžce zraněných. Lékaři často provádějí operace včetně amputací bez umrtvení," popsala události v Gaze novinářka agentury AP Sam Mednicková. 

Světová zdravotnická organizace zase upozorňuje na šíření nemocí v Gaze. Nyní prý eviduje asi 44 000 případů průjmových onemocnění. Sám Netanjahu přiznal, že ve snaze minimalizovat civilní oběti je Izrael neúspěšný. Za vše ale prý může Hamás.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.