Izraelci našli u nemocnice zavražděnou rukojmí, v areálu pak vchod do tunelu

Pětašedesátiletou Jehudit Weissovou, matku pěti dětí a učitelku v mateřské škole, unesli teroristé z Hamásu při útoku na kibuc Be´eri 7. října, jejího manžela na místě zabili. Tělo ženy našli izraelští vojáci v budově vedle největší nemocnice v Gaze al-Šífa. Podle listu The Times of Izrael ji teroristé zavraždili.

Izraelské obranné síly (IDF) rovněž zveřejnily záběry vchodu do tunelu, který objevily v areálu nemocnice. Ten začaly speciální jednotky obsazovat ve středu s tím, že podzemí slouží jako jedno z hlavních velitelství Hamásu. Armáda měla věrohodné informace, že zde teroristé ukrývají některé z rukojmích.

https://twitter.com/IDF/status/1725317630356070907

Dosavadní průzkum naznačuje, že i s nimi bojovníci Hamásu stačili před postupujícími Izraelci utéct. IDF informovaly na síti X o nálezech množství zbraní, výbušnin a laptopů v al-Šífě i dalších nemocnicíh, které mimo jiné obsahují údaje o rukojmích. Hamás tvrzení Izraele, ale i zpravodajských služeb USA, o jeho přítomnosti v nemocnicích opakovaně označil za lživé.

Izraelci v noci na čtvrtek oznámili podle BBC úspěšný útok na dva podzemní bunkry, kde se skrývali vysocí představitelé ozbrojeného i politického křídla Hamásu. Neuvedli zatím, jestli některý z nich zahynul. Jak informovala agentura Reuters, armáda židovského státu používá mimo jiné výbušný gel, který na místo dopravují nákladní vozy. Po odpálení je schopen zničit několik set metrů tunelu.

[chooze:article;value:529592]

​Pozemní operace v severní části Gazy vrcholí a zřejmě bude pokračovat směrem na jih, kam se na pokyn izraelské armády evakuovaly stovky tisíc Palestinců, a který je označován za bezpečný pro civilisty. Izraelská armáda začala nad některými oblastmi jižní Gazy, zejména v sousedství s izraelskou hranící, shazovat letáky, aby se obyvatelé evakuovali a nepobývali poblíž teroristů. To samé ostatně předcházelo invazi na sever Pásma.

Izrael hlásí zničení domu vůdce Hamásu. Biden věří v propuštění rukojmích:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.