Roste zájem o "veggie" potraviny. Lidem nahrazují maso

Pojmenování "veggie" používají obchodníci pro produkty vhodné především pro vegetariány. Čím dál oblíbenější jsou ale právě i u těch, kteří maso normálně jedí. "Nejrychleji rostoucí zákaznickou skupinou jsou rodiny s menšími dětmi, které začínají hodně přemýšlet, co vlastně dětem dávají za potraviny a jak jsou kvalitní," vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

Nárůst poptávky po vegetariánských i veganských potravinách prodejci údajně zaznamenávají už několik let v řadě. Například v obchodech se zdravou výživou v Brně je největší zájem o tempeh, také seitan a sojové frankfurtské párky. "Můžeme na trhu nalézt různé rostlinné karbanátky, rostlinné steaky, můžeme nalézt dokonce veggie hamburgery," zmiňuje nutriční terapeut z Institutu moderní výživy Miroslav Šindelář. 

[chooze:article;value:422428]

​Vegetariánský jídelníček může být velmi zdravý, ale jen tehdy, pokud je výživově vyvážený. "Záleží na skladbě těch potravin. Obecně platí, že by ty potraviny měly být co nejméně průmyslově zpracované. A také někdy u té vegetariánské stravy může být problém ta pestrost. Protože tím, že vyřadíme ty živočišné výrobky, jako je maso, vejce a mléčné výrobky, tak může být větší riziko nutričních deficitů," vysvětluje nutriční terapeut. 

Veggie potraviny se řadí do takzvaných alternativních potravin. Tam kromě pokrmů bez masa najdeme také produkty bez mléka nebo bez mouky. Ty musí kupovat lidé s intolerancí na tyto složky stravy. Častým problémem je ale jejich cena. "Tyto potraviny jsou zatím dražší než ty klasické, ale ten rozdíl se snižuje, v obchodech taky ty alternativy čím dál častěji zařazují do slevových akcí," domnívá se. V některých evropských zemích ale už stojí alternativní potraviny stejně jako ty klasické. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.