Největší případ kyberkriminality v ČR. Falešní bankéři obrali lidi o stamiliony

Kriminalisté z Vysočiny ve čtvrtek uvolnili podrobnosti k největšímu případu kybernetického podvodu, kterým se česká policie ve spolupráci s ukrajinskými kriminalisty a Europolem zabývá. V rámci něj stíhají hned deset podezřelých, kteří měli jakožto falešní bankéři ze stovek obětí vylákat přes 195 milionů korun. 

Zločinecký gang se skládal z osmi Čechů, jednoho Ukrajince a jednoho Bělorusa ve věku 18 až 29 let. Skupina má podle zjištění policie bohaté zkušenosti s násilnou a drogovou trestnou činností. 

První čtyři podezřelé policie začala stíhat letos 12. dubna. Dalších šest zadrželi na Ukrajině, kde v dubnu proběhl i soud, který na zadržené uvalil vazbu. 

[chooze:article;value:528585]

​"Ze strany všech zadržených byla enormní snaha vyhnout se vydání k trestnímu stíhání do České republiky," prozradila policie s tím, že si všichni zažádali o azyl na Ukrajině. Letos na podzim ale Ukrajina všechny vydala do Česka, kde skončili ve vazbě. 

Od března 2021 do března 2023 měla skupina spáchat přes 800 skutků. Pouze tři desítky se týkají Vysočiny, zbytek byl spáchaný na celém území Česka. "Všichni byli obviněni z podvodu a účasti na organizované zločinecké skupině, kde jim v případě prokázání viny hrozí až 12 let ve vězení," uvedla policie. Na případu skoro tři roky pracovalo zhruba 150 policistů. 

Podvodů falešných bankéřů v Česku obecně přibývá. Existují dokonce už i případy, kdy jejich oběti poté, co přišly o své úspory, spáchaly sebevraždu.

Více se dozvíte v reportáži (9/9/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.