Hamás měl v nemocnici al-Šífa velitelské stanoviště a skladoval zbraně, tvrdí IDF

Mluvčí IDF Daniel Hagari ve středu večer novinářům ukázal zbraně Hamásu, včetně vojenského vybavení a zpravodajské techniky, které izraelská armáda našla po více než 18 hodinách prohledávání nemocnice al-Šífa. Šlo mimo jiné o vojenské vybavení ukryté za magnetickou rezonancí, videokamery systematicky rozmístěné po celé nemocnici a velké množství odhozených uniforem Hamásu. Mluvčí IDF poznamenal, že zpravodajské služby naznačily, že po masakru ze 7. října se asi 200 teroristů Hamásu vrátilo do této nemocnice.

"Během prohledávání jednoho oddělení nemocnice vojáci našli místnost s technologickými prostředky spolu s vojenským a bojovým vybavením používaným teroristickou organizací Hamás," uvedla izraelská armáda v prohlášení a dodala, že se vojáci uvnitř nemocničního komplexu střetli s několika bojovníky Hamásu, které zlikvidovali. "Na jiném oddělení v nemocnici vojáci lokalizovali operační velitelské centrum a technologická zařízení patřící Hamásu, což naznačuje, že teroristická organizace využívala nemocnici k teroristickým účelům," informuje server Ynetnews.com.

[chooze:article;value:529424]

Po skončení středeční operace v nemocničním komplexu al-Šífa dodali izraelští vojáci nemocnici zdravotnický materiál. Zatímco Hamás zneužívá civilisty v Gaze pro své vlastní přežití, IDF poskytují humanitární pomoc, aby minimalizovaly škody na civilním obyvatelstvu. Izraelské obranné síly vstoupily do al-Šífy v Gaze podruhé ve čtvrtek brzy ráno, informuje The Jerusalem Post s odkazem na zprávy hebrejských médií. Mluvčí IDF vpustil do nemocnice také zahraniční reportéry, aby doprovázeli izraelské síly, uvedla stanice N12.

https://twitter.com/IDF/status/1724964106145316906

Rada bezpečnosti OSN schválila ve středu odpoledne svou první rezoluci o izraelsko-palestinském konfliktu a vyzvala k naléhavému a prodlouženému humanitárnímu přerušení války v Gaze a k vytvoření koridorů v celém Pásmu Gazy na dostatečný počet dní, aby byl umožněn přísun pomoci. Hlasování skončilo v poměru 12:0, přičemž Spojené státy, Velká Británie a Rusko se zdržely hlasování, informuje agentura AP.

Spojené státy uvedly, že rezoluci podpořily, ale nehlasovaly pro ni, protože text neodsuzoval teroristické hnutí Hamás. "Jsem zděšena, že se několik členů této rady stále nedokáže přimět k odsouzení barbarského teroristického útoku, který Hamás provedl 7. října proti Izraeli," uvedla velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Její komentář odkazoval na masakr Izraelců z minulého měsíce, během něhož zahynulo přes 1 200 lidí a dalších více než 239 jich Hamás zajal.

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že izraelská operace v Gaze, která následovala po šokujícím masakru v jihoizraelských komunitách ze 7. října, skončí, "až Hamás přestane mít schopnost vraždit, zneužívat a páchat Izraelcům strašlivé věci", citoval jeho slova The Times of Israel.

Biden na tiskové konferenci po skončení dlouho očekávaného setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem řekl, že izraelská armáda má "povinnost být při pronásledování svých cílů co nejopatrnější. Hamás řekl, že plánuje znovu zaútočit na Izraelce, a to je hrozné dilema". Bidenova administrativa nadále odmítá výzvy k příměří a tvrdí, že Izrael má právo bránit se proti Hamásu po masakru ze 7. října, avšak zároveň prosazuje krátkodobější humanitární pauzy.

Americký prezident rovněž prohlásil, že izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi dal jasně najevo, že jediným řešením izraelsko-palestinského konfliktu je dvoustátní řešení a že okupace Gazy by byla chybou. Novinářům sdělil, že dělá vše, co je v jeho silách, pro osvobození rukojmích držených militantní skupinou Hamás v Gaze, ale že to neznamená vyslání americké armády. Podle jeho slov "nelze dovolit, aby se situace vymkla kontrole".

Pásmo Gazy den po útoku na nemocnici al-Šífa:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.