Čína spouští nejrychlejší internetovou síť na světě

Přestože se jedná spíše o teoretické rychlosti, které se v nejbližší době v domácnostech spotřebitelů neobjeví, mají robustnější a rychlejší internetové služby pro tamní podniky velký význam, uvádí CNN. Od rychlejšího přenosu informací až po výhody při obchodování na burze, včetně významu pro národní bezpečnost.

Páteřní síť nové generace byla oficiálně spuštěna společností Huawei a China Mobile na tiskové konferenci, která se konala tento týden. Tato síť, na jejímž vzniku se podílela rovněž pekingská univerzita Čching-chua spolu se vzdělávací a výzkumnou sítí Cernet financovanou čínskou vládou, je síťová infrastruktura, která přesouvá internetový provoz do různých geografických lokalit a může podporovat datové přenosy z technologií, jako je 5G a elektrická vozidla.

[chooze:article;value:526684]

Tisková zpráva uvádí, že nová síť využívá 3 000 kilometrů optických kabelů, které spojují Peking s Wu-chanem a Kantonem na jihu země. Podrobnosti o plánech na rozšíření na celé území však neuvádí. Síť začala fungovat a procházet testy už letos v létě a k jejímu spuštění došlo zhruba o dva roky dříve, než uváděly prognózy odborníků.

Informace o spuštění přichází v době summitu prezidenta Bidena s čínským protějškem Si Ťin-pchingem, a to po měsících napětí mezi oběma supervelmocemi. Si Ťin-pching již dříve uvedl, že rozvoj páteřní sítě učiní ze země "kybernetickou velmoc" a "urychlí propagaci klíčových internetových technologií", uvádí se v tiskové zprávě.

Protože se změna přenosové kapacity netýká rychlosti domácího internetu, ale spíše internetové infrastruktury, nepředstavuje pro USA přímou hrozbu, které jinak Číně konkurují v oblasti umělé inteligence, polovodičů nebo bezdrátových síťových technologií. Mohla by však nabídnout základ pro čínské podniky, které by vyžadovaly velkou šířku pásma.

Není to poprvé, co se spuštění významné technologické sítě shoduje s návštěvou zástupců Spojených států. Společnost Huawei nedávno uvedla na trh svůj dlouho očekávaný smartphone Mate 60 Pro, který je vybaven průlomovým čipem 5G čínské výroby. Stalo se tak během návštěvy některých amerických diplomatů v Číně. Americká vláda později uvedla, že zkoumá, jak by společnost mohla mít technologii na výrobu takového čipu v návaznosti na rozsáhlé snahy USA omezit přístup Číny k zahraničním čipovým technologiím.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.