Si Ťin-pching dorazil do USA. Chystá se na důležité jednání s Bidenem

Si do USA vyrazil poprvé za posledních šest let. Podle Bidena by jeho návštěva mohla obnovit normální komunikaci s Pekingem, informovala agentura AP.

Před schůzí americký ministr zahraničí Antony Blinken promluvil před ministry 21 zemí Asijsko-pacifického hospodářského společenství. "Věříme v region, kde si ekonomiky volně mohou zvolit svou cestu, kde se zboží, myšlenky a lidé mohou pohybovat podle práva a volně," prohlásil. Podle agentury Reuters tím mířil na Čínu.

Americký prezident do San Franciska, kde se oba lídři setkají, dorazil v úterý odpoledne tamního času. Jeho čínský protějšek o pár hodin později. 

[chooze:article;value:529313]

Americké ministerstvo zahraničí už oznámilo, že se země shodly na potřebě obnovitelných energií. Jejich kapacity chtějí do roku 2030 celosvětově ztrojnásobit.

Si s Bidenem by měli jednat o možném obnovení vojenského dialogu, napsal web Axios. Podle deníku South China Morning Post by se také měli domluvit na zákazu používání umělé inteligence u dronů a jaderných zbraní.

Mluvit by měli také o Tchaj-wanu. Podle odborníků by Američané měli potvrdit politiku jedné Číny. Jejich podpora pro ostrovní stát by ale neměla skončit.

Zpráva o stavu Unie: Čínský prezident v USA a republikánské primárky (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.