Plíce Čechů čelí vážnému problému. Čistý vzduch je jen na několika místech

Zdravé plíce jsou luxus, který si v Česku ne každý může dovolit. Přestože člověk nekouří, sportuje a pracuje v čistém prostředí, na většině území naší republiky jeho dýchací ústrojí negativně ovlivňuje více či méně znečištěné ovzduší.

Podle pneumologů celoročně splňuje normy pro čistý vzduch pouze Šumava a okrajové hornaté části malých krajů, jako je Zlínský a Karlovarský.

"Kdo bydlí nebo se pohybuje méně než 50 metrů od rušných dopravních křižovatek s tranzitní automobilovou dopravou má vyšší riziko vzniku mnoha plicních chorob. Stejný metr platí pro sportovce, kteří běhají podél hlavních silnic. Přínos takového pohybu je velmi diskutabilní," vysvětluje lékař Vladimír Koblížek z České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP (ČPFS). 

[chooze:article;value:503889]

Doplnil, že v roce 2022 podle Evropské agentury životního prostředí bylo 96 % městské populace v EU vystaveno nadlimitnímu množství drobného polétavého prachu. "V EU existuje naprosté minimum lokalit s trvale zcela čistým ovzduším," konstatoval. 

Vyspělé země si podle něj závažnost tohoto problému uvědomují a normy zpřísňují. "Česko ale v této oblasti poněkud zaostává, přestože se situace za poslední dekádu i u nás zlepšila," objasnil Koblížek. Znečištěné ovzduší přitom nemá negativní vliv jen na plíce, ale i na mozek a srdce. 

Situaci si pak lidé sami zhoršují například právě kouřením. "U jednoho z pěti kuřáků se postupem času vyvine chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), kouření z více než 70 % způsobuje rakovinu plic," varuje profesorka a předsedkyně ČPFS Martina Koziar Vašáková, která upozorňuje, že náhrady klasických cigaret nejsou šetrnější. 

[chooze:article;value:443683]

​"Opak je pravdou, hladina nikotinu není v těchto produktech nijak regulována. Lidé tak do sebe dostávají vysoké koncentrace jedu," vysvětluje. V Česku tak sledujeme trend přibývajících plicních onemocnění. Pneumologové se situaci snaží držet pod kontrolou i prostřednictvím prevence a osvěty. 

Jak uvádí Národní screeningové centrum, rakovina plic se dlouhodobě drží na předních příčkách nádorových onemocnění s fatálními následky. Každoročně lékaři odhalí v průměru přes 6,5 tisíce nových pacientů a průměrně 5 tisíc lidí v Česku ročně na rakovinu plic umírá. Pětina všech úmrtí na rakovinu je způsobena právě karcinomem plic. 

Letošní ročník Českého dne proti rakovině se věnoval rakovině plic (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.