Izrael zasahuje v největší nemocnici v Gaze. Vojáci tam našli zbraně Hamásu

Podle prohlášení IDF probíhá v nemocnici al-Šífa vojenská operace, která byla zahájena ve středu brzy ráno, informuje izraelský The Jerusalem Post. "Na základě zpravodajských informací a operační nutnosti provádějí síly IDF přesnou a cílenou operaci proti Hamásu ve vymezené oblasti v nemocnici al-Šífa," uvedla izraelská armáda s tím, že "součástí sil IDF jsou lékařské týmy a arabsky mluvící osoby, které prošly specifickým výcvikem, aby se připravily na toto složité a citlivé prostředí, s úmyslem, aby nedošlo ke zranění civilistů, které Hamás využívá jako lidské štíty".

Později ve středu ráno izraelská armáda oznámila, že vojáci v nemocnici našli zbraně. Podle IDF to naznačuje přítomnost Hamásu v lékařském středisku. Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by Hamás v nemocnici al-Šífa držel zajatce. Během přestřelky před nemocnicí zemřelo pět ozbrojenců Hamásu. Mezi IDF a personálem nemocnice nemělo dojít k žádnému konfliktu, informuje The Jerusalem Post.

[chooze:article;value:529036]

​Během vojenské operace doručily IDF do nemocnice nové zásoby. Vojáci přivezli inkubátory pro novorozence, jídlo pro miminka, zdravotnický materiál. To všechno přivezli tankem z Izraele. IDF v prohlášení také uvedly, že opakovaně veřejně varovaly, že pokračující vojenské využívání nemocnice Šífa ze strany Hamásu ohrožuje její chráněný status podle mezinárodního práva.

"Armáda poskytla dostatek času na to, aby toto nezákonné zneužívání nemocnice bylo zastaveno. V úterý IDF znovu sdělily příslušným orgánům v Gaze, že veškeré vojenské aktivity v nemocnici musí být ukončeny do 12 hodin. Bohužel se tak nestalo," stojí v prohlášení IDF, které provádějí pozemní operaci v Gaze s cílem porazit Hamás a zachránit izraelské rukojmí. "Izrael je ve válce s Hamásem, ne s civilisty v Gaze."

[chooze:article;value:529408]

Podle představitelů izraelské armády operaci předcházela snaha z nemocnice evakuovat pacienty a lidi bez přístřeší prostřednictvím evakuačního koridoru. Vedení nemocnice bylo navíc o vstupu armády do areálu informováno s předstihem. "Očekává se, že do nemocnice budou převezeny inkubátory, zdravotnické vybavení a dětská výživa," informují IDF dále ve svém prohlášení.

Bílý dům v úterý prohlásil, že americké zpravodajské zdroje potvrdily informace Izraele, že Hamás pod nemocnicí zřídil operační středisko. Hamás a další palestinská militantní skupina Islámský džihád podle slov mluvčího Národní bezpečnostní rady Johna Kirbyho "provozují velitelský a kontrolní uzel z nemocnice al-Šífa ve městě Gaza". "Mají tam uskladněné zbraně a jsou připraveni reagovat na izraelskou vojenskou operaci proti tomuto zařízení," dodal.

Pochod pro Izrael

Téměř 300 000 lidí se v úterý sešlo ve Washingtonu na Pochodu pro Izrael, kde požadovali propuštění rukojmích držených teroristy v Gaze, připomínali holokaust a s pokřikem "Nikdy více" odsoudili útok Hamásu ze 7. října. Generální ředitel Konference prezidentů hlavních amerických židovských organizací William Daroff uvedl, že se akce zúčastnilo více než 290 000 lidí, což z ní činí největší proizraelské shromáždění v historii USA, informuje The Times of Israel.

[chooze:article;value:529408]

​Poprvé od vypuknutí války se Izrael rozhodl povolit nákladním automobilům Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) převážet přes hraniční přechod Rafáh tisíce litrů pohonných hmot ve prospěch humanitárních aktivit, uvedly izraelské zdroje s tím, že tento přechod bude možný od středy. Rozhodnutí bylo přijato asi hodinu poté, co UNRWA oznámil, že jeho zásoby pohonných hmot definitivně došly a byl nucen zastavit humanitární operace v pásmu Gazy, píše Ynetnews.com.

Vysoce postavený izraelský politický představitel řekl v úterý televizi ABC News, že "v jednáních o dohodě o propuštění rukojmích v Gaze bylo dosaženo pokroku a je možné, že průlomu bude dosaženo v příštích 48 až 72 hodinách". Podle tohoto zdroje se v úterý večer sešel válečný kabinet, aby o dohodě jednal.

Většina nemocnic v Gaze je mimo provoz. Izraelci pod nimi našli výbušniny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.