Česko rozšiřuje sankce. Zmrazí majetek, který má Putinova firma u nás

Ministři na středečním zasedání vlády rozhodli o rozšíření českého sankčního seznamu. Konkrétně jde o Podnik pro správu majetku v zahraničí kanceláře prezidenta Ruské federace. "Z příjmů této právnické osoby je přímo financován ruský režim, který vraždí nevinné civilisty," zdůvodnil zařazení této společnosti na seznam ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

V Česku se má podnik starat o "velké množství nemovitostí", a to převážně v Praze a v Karlových Varech. "Komerční aktivity tohoto subjektu jsou od této chvíle nelegální a zápisem na sankční seznam dochází ke zmražení veškerého jeho majetku," dodal Lipavský. Jde o teprve sedmý subjekt na českém seznamu.

Podnik spravuje zásadní část budov, které ruský stát v Česku vlastní. Opatření by se ale nemělo dotknout ruských diplomatů. Jejich budovy, tedy ambasády, rezidence diplomatů atd., jsou chráněny. Česko bude žádat o zařazení této společnosti také na evropský sankční seznam.

[chooze:article;value:529455]

Vláda projednávala také digitalizaci. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) oznámil, že vláda chce podpořit rozvoj komunikační sítě v Česku, včetně 5G sítí, a posílit digitální gramotnost. V Ostravě by pak podle Bartoše měl vyrůst superpočítač s kvantovou akcelerací.  

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na brífinku oznámil také to, že vláda schválila návrh na snížení limitu přesčasů pro lékaře zpět na 416 hodin ročně. O tom ovšem ministerstvo práce a sociálních věcí informovalo už v pondělí.

Ministři též schválili jména ředitelů tří velkých státních podniků. Šéfem Českého báňského úřadu na dalších pět let vláda jmenovala Martina Štemberka, předsedou Úřadu průmyslového vlastnictví bude i nadále Josef Kratochvíl, také na pět let, a předsedou Správy státních hmotných rezerv na stejné období zůstává Pavel Švagr.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.