ANKETA: Slovenská vláda dá důchodcům tisíce korun k Vánocům. Češi ostrouhají

Jednorázový příspěvek pro všechny lidi, kteří dostávají důchod – přesně to chystá Slovensko. Na sociálních sítích to oznámil premiér Robert Fico. Ten Slovákům pobírajícím důchod přislíbil 150 eur, tedy asi 3 680 korun. Částku mají obdržet ještě před Vánoci.

"Velmi si přeji, abyste v roce 2027, po skončení volebního období tohoto parlamentu a této vlády, mohli konstatovat, že je vám lépe než v roce 2023," řekl Fico. "Rozhodli jsme, že předkládáme do parlamentu návrh zákona, na základě kterého bude každému důchodci do konce roku vyplacená drobná výpomoc ve výši 150 eur," dodal.

Fakt, že důchodci dostanou na Slovensku mimořádnou dávku ještě v prosinci, avizoval podle deníku Plus už minulý týden tamní ministr práce Erik Tomáš. Jednorázovou pomoc prý dostanou všichni senioři bez rozdílu.

[chooze:article;value:528971]

Češi se ale stejného přilepšení nedočkají. Žádné mimořádné příspěvky ani důchody už letos totiž nebudou. Na dotaz TN.cz to potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v tuzemsku existují jiné formy pomoci.

"Úřad práce každý měsíc na sociálních dávkách vyplácí miliardy korun. Některé formy pomoci navíc cílí přímo na specifické ohrožené skupiny lidí, třeba samoživitelky a samoživitele, kteří mohou na své děti pobírat náhradní výživné, jehož čerpání bylo aktuálně prodlouženo," sdělil mluvčí ministerstva Jakub Augusta.

"Každý, kdo se ocitne ve složité situaci a nemá prostředky na úhradu bydlení nebo dalších nezbytných výdajů, může využít celou řadu forem pomoci, které již nyní nabízí náš sociální systém. Jde například o příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení či příspěvek na živobytí, ale také jde o celou řadu dalších dávek, které pokrývají různé životní situace," dodal.

[chooze:poll;value:80eb5efae990f925a1fb2e00aa442693869a1b52]

O důchod bude možné žádat i on-line, rozhodli poslanci (09/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.