Odborníci bijí na poplach. Covid má prý více lidí, než tvrdí ministerstvo

Jen za první dva listopadové týdny přibylo podle statistik asi osm tisíc nakažených covidem. Epidemiolog Jan Smetana z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany z Hradce Králové ale v tiskové zprávě varuje, že skutečná čísla jsou mnohonásobně vyšší.

Lidé s příznaky, které jsou zaměnitelné s jinými virózami, se totiž časti netestují a nenavštíví lékaře. Loni tedy přes půl milionu PCR a antigenních testů v září a říjnu odhalilo 168 tisíc nakažených. Letos se otestovalo 118 tisíc lidí.

Proto se podle Smetany odhalilo méně případů. "Bez absolvování antigenního nebo PCR testu je při akutním průběhu těžké rozeznat covid-19 od chřipky a dalších respiračních virů," upozornil.

V současnosti mezi hlavní příznaky patří subvarianty omikronu, která se momentálně v Česku šíří, patří rýma, kašel, bolest v krku, horečka, bolest svalů a únava. Vymizela naopak ztráta chuti a čichu.

"Pacientům s podezřením na covid-19 se často zpravidla také hůře dýchá, trpí celkovou slabostí. U chřipky je nejvýraznější náhlá horečka až zimnice, nechutenství a celková schvácenost," vysvětlila primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hana Rocháčová.

[chooze:article;value:529163]

Že počty nakažených rostou více, než se zdá, potvrzuje i projekt Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Pražských vodovodů a kanalizací. Ten zkoumá odpadní vody, do kterých se ze stolice nakažených lidí dostává virová RNA. Od začátku července je podle něj nárůst viru srovnatelný s předchozími lety. 

Bez testování podle Smetany nevíme, jaké je reálné nebezpečí. Oproti chřipky totiž hrozí takzvaný postcovidový syndrom. Ten se může projevovat únavou, vypadáváním vlasů, a dokonce i nově vzniklým diabetem, plicní embolií, akutním poškozením ledvin a neurologickými obtížemi. Projevuje se u desetiny až pětiny nakažených, včetně těch bezpříznakových.

[chooze:article;value:528280]

Smetana proto doporučuje očkování. "Virus SARS-CoV-2 způsobující covid-19 se v průběhu času mění a objevují se nové varianty viru. Očekává se, že na podzim a v zimě 23/24 bude dále převládat některá ze subvariant mutace omikron. Tomuto se přizpůsobilo i očkování proti COVID-19 pro toto období. K dispozici jsou očkovací látky zahrnující subvariantu Omicron XBB.1.5, chránící proti hlavním aktuálně cirkulujícím variantám viru. Navíc je třeba si uvědomit, že v průběhu času dochází k tzv. vyvanutí imunity, kdy po prodělání nemoci v minulosti i po předchozím očkování dochází v čase k oslabení ochrany proti onemocnění," prohlásil.

"Stejně jako u jiných virových onemocnění, i u covidu-19 platí, že imunita získaná očkováním postupně slábne. Proto je nutné pravidelné přeočkování, které ochranu před závažným průběhem opět obnoví. Doporučený termín, kdy podstoupit přeočkování proti COVID-19, závisí na době od posledního přeočkování," sdělila primářka Kliniky infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava Lenka Petroušová.

Proti novým variantám už se dá očkovat (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.