Napětí před důležitým summitem. USA nás musí respektovat, hřmí Číňané

"USA musí respektovat zájmy Číny a její legitimní právo na rozvoj, a ne zdůrazňovat své vlastní zájmy na úkor čínských zájmů. Snaha přetvářet jiné země k obrazu svému je v první řadě zbožným přáním a typickým hegemonismem, který nikam nevede," uvedla mluvčí čínské diplomacie na tiskové konferenci.

Spojené státy by se podle ní neměly snažit Čínu změnit. "Doufáme, že USA dodrží svůj závazek neusilovat o novou Studenou válku s Čínou a nemají v úmyslu usilovat o konflikt s Čínou a budou s Čínou spolupracovat na navrácení bilaterálních vztahů na cestu zdravého a stabilního rozvoje," doplnila.

Lídři obou zemí se ve středu setkají poprvé od loňského listopadu. Podle webu Foreign Policy by se po summitu vztahy Číny a USA mohly zlepšit. 

[chooze:article;value:529186]

Si s Bidenem by měli jednat o možném obnovení vojenského dialogu, napsal web Axios. Podle deníku South China Daily Post by se také měli domluvit na zákazu používání umělé inteligence u dronů a jaderných zbraní.

Mluvit by měli také o Tchaj-wanu. Podle odborníků by Američané měli potvrdit politiku jedné Číny. Nepostaví se ale proti nezávislosti ostrovní země. 

Rok do voleb v USA: Dle průzkumu by Trump porazil Bidena ve většině důležitých států (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.