Manévry kolem Schwarzenbergova pohřbu. Spekuluje se o Vídni i Praze

[chooze:gallery;value:32965]

​Významný český politik, který zemřel v neděli ve věku 85 let, by se mohl dočkat státního pohřbu. Přestože o tom nejdřív musí rozhodnout vláda, poslední slovo podle ministrů bude mít rodina, se kterou bude kabinet případnou organizaci posledního rozloučení diskutovat. 

Český zákon ohledně státního pohřbu se řídí pouze zvyklostí a může ho mít prakticky kdokoliv, když s tím souhlasí nejvyšší ústavní činitelé a rodina zesnulého. 

"Od samého začátku bylo jasné, že státní pohřeb v plném smyslu, je v podstatě vyhrazený pro hlavy státu a státníky, kteří zemřou ve funkci. V případě Karla Schwarzenberga budou pohřeb ale jistě provázet státní pocty," řekl jeho blízký přítel a bývalý diplomat Michael Žantovský na TN Live. 

[chooze:article;value:529135]

Mezi Prahou a Vídní

Protože byl Karel Schwarzenberg důležitou osobností v evropském kontextu a velká část jeho života byla spjatá s Rakouskem, je variantou, že by pohřeb mohl proběhnout i ve Vídni, kde naposledy vydechl. "Dokážu si představit, že proběhnou dva obřady. Jeden v Rakousku a jeden státní pohřeb na území České republiky a ostatky budou převezeny," myslí si politolog Lukáš Valeš, podle kterého lze na podobném obřadu očekávat zástupce světových šlechtických rodů. 

V tomto případě by tak ve hře byl obřad v historickém sídle rakouských králů Hofburg nebo vídeňské katedrále svatého Štěpána, kde tradičně pohřby tohoto formátu probíhají.

Schwarzenbergova rodina stále oficiálně žádné detaily neoznámila. Je ale známo, že on sám si přál být pochovaný na zámku Orlík v jižních Čechách v rodinné hrobce. K místu se často hlásil, protože tam strávil dětství a jako hrdý Jihočech se po sametové revoluci podílel na jeho kultivaci.  

[chooze:article;value:529227]

​Podle odborníků je jisté, že se bude muset obřad řídit mnoha pravidly. "Je nositel řady šlechtických titulů a někteří tituláři připomínají, že by v případě jeho pohřbu měla být přítomná schwarzenberská garda a další určitá specifika. Bude záležet, jak se k tomu postaví rodina," připomíná Valeš. 

V případě schválení státního pohřbu, který měl naposledy bývalý prezident Václav Havel, nebo pohřbu se státními poctami, který vláda uspořádala třeba pro zpěváka Karla Gotta či ombudsmana Otakara Motejla, by se musela na pohřbu podílet Správa Pražského hradu, Pražské arcibiskupství a zástupci i širšího rodu Schwarzenbergů. "Je důležité, aby obřad splňoval jak nároky státní, tak církevní, ale byly zohledněny i specifika rodu," dodal. 

Zda budou ostatky jednoho z nejvýznamnějších českých polistopadových politiků uloženy v novogotické hrobce v jižních Čechách, je však otázkou. "Žádné informace zatím nemáme, čekáme na informace rodiny," uvedla na dotaz ohledně organizace správa zámku Orlík pro TN.cz. Právě tam už během neděle improvizovaně lidé vytvořili pietní místo. V kostele v Čimelicích si pak bývalého ministra připomenou lidé při bohoslužbě. 

Zemřel Karel Schwarzenberg. Bývalému ministru zahraničí bylo 85 let:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.